Bengt Bergqvist (s) – de slår sönder en fungerande Familjecentral

nyheter

2019-12-23 Politiker Bengt Bergqvist, Regionråd i opposition (S) Jämtland Härjedalen, är besviken över förslaget att flytta BVC o MVC till Hälsocentralens lokaler. Man slår sönder en väl fungerande Familjecentral.

Familjecentralen Dunderklumpen har varit föregångare i andra kommuner. Här i Strömsund har vi allt under samma tak och plockar man bort BVC och MVC så är det inte en Familjecentral längre, uppger Bengt Bergqvist.

-Vi vet ingenting vad som är på gång, mer än vad som framkommit genom andra. Vad jag nu kan säga är att ärendet ska upp till behandling i Samrådsmötet i slutet av januari där de olika facken kommer att finnas med, uppger Bergqvist och fortsätter:

-Senaste mötet jag var med på i Hälso- och sjukvårdsnämnden diskuterades kommande arbetsplaner, men ingenting nämndes om flytten. Vi socialdemokrater tog upp frågan om Familjecentralen, men det blev avslag, uppger Bengt Bergqvist.

Förslaget att flytta BVC och MVC från Dunderklumpen till Hälsocentralen har givetvis sin bakgrund i att spara pengar.

Bergqvist anser att en viktig verksamhet måste få kosta och ska man plocka bort något så borde man få veta.

På Familjecentralen får alla småbarnsföräldrar hjälp och stöd i olika grad och där finns specialkompetens. Man behöver inte åka till annat ställe eller ort för att få hjälp.

Vissa anställda, exempelvis förskolelärare, är anställda av Strömsunds kommun medan andra är anställda av Region Jämtland Härjedalen.

Vi kontakter Monica Lundgren som är områdeschef för Närvården för att få lite information. Men hon vill inte uttala sig förrän hon varit med på nästa Områdeskommitté.

Vi kommer nog att få tillfälle att återkomma om splittringen av en kompetent Familjecentral, som varit en förebild för många kommuner.

Text: Barbro Ericson

 

 

 

 

affarsnyttnorr