Bekräftad smitta hos medarbetare på Vattudalsskolan väcker oro hos föräldrar

nyheter

2020-11-7 Rektorn på Vattudalsskolan har skickat ut ett mail med information till vårdnadshavare om att smitta finns hos medarbetare på skolan. Flera föräldrar har hört av sig till Affärsnytt och berättar att de är oroliga över situationen. De tycker att skolan bör vidta större åtgärder och stänga skolan helt en tid framåt. -Fick ett mail av rektorn på Vattudalsskolan om ett bekräftat Covid19 fall på en personal och rekommendationer för barnen. Tydligen tänker dom fortsätta undervisning på skolan. Inte stänga ner. Det Känns lite oansvarigt av dom, säger en av föräldrarna.

Mailet i sin helhet:

Information till vårdnadshavare

Medarbetaren med covid-19 har befunnit sig på skolan innan insjuknandet. Det innebär att ditt barn kan ha varit i kontakt med personen och blivit utsatt för smitta. 

Det är inte säkert att ditt barn blivit smittad eller blir sjuk, men barnet bör träffa så få personer som möjligt under en tid. Det är också viktigt att barnet testar sig om det får symtom. Tiden från det att man smittas till man blir sjuk (inkubationstiden) varierar mellan 2 och 14 dagar, vanligast 5 dagar.

Behöver ditt barn isolera sig?

  • Symtomfria barn i grundskolan kan gå till skola men bör inte delta i fritidsaktiviteter som till exempel träningar under 7 dagar.
  • Även om barnet känner sig helt frisk även under nästa vecka, det vill säga dag 7 till 14 så bör det träffa så få personer som möjligt och se till att hålla avstånd (minst 1 meter, gärna 2 meter) till dem det träffar. Barnet ska undvika att träffa vänner och avstå från fritidsaktiviteter där de träffar andra personer nära. Skälet är att man kan vara smittsam strax innan man börjar känna sig sjuk. En del blir också bara lite sjuka, men kan ändå smitta andra. Barnet ska helst bara träffa dem det bor med och var mycket noga med handhygienen.

Om barnet får sjukdomssymtom – ta prov! 

Får barnet symtom ska det ta prov och stanna hemma tills ni får provsvar. Tid för provtagning bokar du via 1177.se.

Hur smittar covid-19?

Covid-19 smittar genom så kallad dropp- och kontaktsmitta. När en person nyser eller hostar bildas smittsamma droppar i luften. Då kan den som står nära bli smittad. När dropparna har fallit ned på ytor eller föremål kan smittämnen föras vidare därifrån, oftast via händerna. Informationen är hämtad från Smittskydd Region Jämtland Härjedalen.

Tack för att du fortsätter att hålla i och hålla ut!

Symtom covid-19 

  • hosta, snuva, feber • svårigheter att andas • halsont • huvudvärk • försämrat lukt- och smaksinne • muskel- och ledvärk • magbesvär, diarré.

HÅLL AVSTÅND – även i gemensamma utrymmen som rasthallar och uppehållsrum m.m

Du ansvarar för att ditt barn

  • stannar hemma vid sjukdom • håller avstånd • tvättar händerna • hostar och nyser i armvecket.

Tack för hjälpen!

Hälsningar Anna Strömstedt Rektor

-Om något barn hunnit bli smittad kommer ju fler att smittas innan de hinner bli sjuka, dras hem till familjer och bli en samhällsspridning i Strömsund. I Östersund har det varit liknande situationer men då har dom stängt skola och förskola. Först skriver man om att dom ska vara i skolan men sedan att dom ska undvika andra saker i sju dagar. Halva skolan med familjer kan ju bli sjuka. Det Känns lite oansvarigt av dom. I Östersund skickas dom hem, säger en orolig mamman till Affärsnytt Norr.

Text: Cathrin Blixth

 

affarsnyttnorr