Bedrägeri på gång men banken kunde stoppa

nyheter

2021-06-14 I fredags förra veckan blev en verkstad i Strömsunds kommun utsatt för ett fräckt bedrägeriförsök. Tack vare att banken observerade en påbörjad transaktion av en stor summa pengar blev de misstänksamma och stoppade överföringen.

Allt hade sin början i att en företagare i Strömsunds kommun fick ett sms med ett förmånligt erbjudande om billigt mobilabonnemang. Meddelandet såg ut att komma från Telia.

Efter att sms:et kommit fram ringde en person som sa sig komma från teleoperatören och bad företagaren att godkänna erbjudandet med bankdosa.

Företagaren godkände och därmed tog bedragaren steget att försöka sig på en banköverföring på flera hundra tusen kronor. Eftersom beloppet var i den storleksordningen blev banken misstänksam och stoppade överföringen. Banken ringe upp företagaren och frågade om det stämde att ett så stort belopp skulle föras över.  Därmed stoppades transaktionen och bedragaren blev blåst på pengar.

 


Fallet är polisanmält men enligt uppgift finns inga spår vem som försökte lura till sig pengarna. Uppmaningen är att aldrig lämna ut några bankuppgifter till okända.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr