Bageri Vildmarken i Strömsund – känner för gamla anor

nyheter

2023-11-15 Många känner väl till "En sockerbagare" som barnen sjöng om i skolan när seklet var ungt och nu kan vi stämma upp med den igen. Efter Lagmansgatan i Strömsund står en skylt med texten Bageri Vildmarken. Ett litet härligt bageri som påminner om gamla tider där Hampus Engström och Linda-Marie Fridland bakar för försäljning över disk eller leverans ut till kunderna.

När man kommer in i det lilla bageriet doftar det underbart från nybakat bröd med eget stuk, enligt paret Linda-Marie Fridland och Hampus Engström som körde igång bageriet den 1 november . En start som kan liknas med en riktig rivstart och sedan har försäljningen tagit form i allt större utsträckning. Här finns kunder både från företag och privata, dessutom erbjuds utkörning. Hampus får berätta om det lilla charmfulla bageriet.

-Både Linda och jag har ju alltid varit intresserade av att baka och laga mat och när vi renoverade lillstugan ute på gården och allt som funnits där var utslängt, då sa vi. Men vad ska vi nu använda huset till, det var tidigare en butik för barnkläder. Efter lite funderande kom tanken att vi kanske ska göra ett litet bageri. Ett småskaligt bageri med eget stuk och lite gammeldags som skiljer sig från allt det traditionella, berättar Hampus.

Och visst känns det lite gammeldags omhuldat när man kommer in i bageriet och butiken,  en underbar atmosfär, med massor av nybakat bröd, både kaffebröd och matbröd. Man blir helt enkelt glad i hela kroppen av det lilla gemytliga man omges av. Och att det ligger ekonomi i grund och botten råder ingen tvekan. Hampus berättar:

-Vi gör allt arbete själva och vi har haft ögonen öppna för att göra bra och billiga inköp av utrustningen. Kyl och frys och en del annat fick vi köpa från ett nedlagt café på byn och degmaskinen är köpt från Gubbhögen, det är saker som är använda men som fungerar bra.

Hur är det, har ni tankar på att öppna ett café?

-Tanken finns nog i bakhuvudet, och till sommaren blir det åtminstone en uteservering här på nedre sidan av bageriet som har ett väldigt fint läge med underbar utsikt utöver Vattudalen och bron, det ser vi fram emot. Ja vi är öppna för nya ideer och vill givetvis utveckla verksamheten. Både Linda och jag har sagt upp våra tidigare arbeten och nu ägnar vi oss helt åt vårt eget.

Vid vårt besök  idag håller Linda-Marie på med att göra tre tårtor som en kund har beställt och Hampus fixar en beställning av saffranssemlor. I hyllorna finns massor av godsaker som folk redan har fått upp ögonen för, trots att bageriet öppnade den 1 november, men vi tjuvstartade faktiskt lite tidigare, uppger Linda-Marie som berättar:

-Vi hade ju tjuvstartat ett tag tidigare, men vi visste ju ingenting om hur stor efterfrågan skulle bli i och med att vi öppnade bageriet och butiken. Det va lite spännande i början, hur mycket skulle vi våga baka, så inte vi stod med överblivet bröd, men det blev en bra start och efterfrågan blev över all förväntan. Många kunder kommer hit och handlar, medan andra beställer och på tisdagarna kör vi ut bröd på samhället, både till privata och företag. Ofta är det beställningar av tårtor eller annat speciellt fikabröd eller matbröd, där kunden vill ha på sitt eget sätt med olika smaker och fyllningar och med ett speciellt utseende, berättar Linda-Marie

Det är inte bara kaffebröd som bakas och säljs på Bageri Vildmarken, utan mycket  matbröd i flera varianter, något som lockar kunderna.

-Vårt matbröd säljer också väldigt bra och önskemålen kan vara att det ska bakas glutenfritt, socker och laktosfritt, och det gäller ju också för kanelbullar. Man kan säga att vi gör vad som kunden vill ha, avslutar Hampus och Linda-Marie som är glad och nöjd över deras lyckade satsning.

Text: Barbro Ericson

Foto: Cathrine Blixth

affarsnyttnorr