Även kyrkan drabbas

nyheter

2020-11-25 Adventsfirandet är en gammal tradition och då brukar kyrkan fyllas. Det är levande ljus och en fin stämning med gamla välkända toner och psalmer. Men i år blir det inte som vanligt, kyrkan kan inte hålla dessa högtider på grund av Covid-19 och dess restriktioner.

Kyrkoherde Elisabeth Björklund vid Strömsunds Pastorat uppger att de fyra adventshelgernas gudstjänster i kyrkan är inställda på grund av pandemin. Om det blir någon julotta i församlingarnas kyrkor är det ingen som vet just nu.

-Det är givetvis tråkigt att vi inte kan samlas i kyrkan under adventshelgerna. Då brukar oftast kyrkan vara fullsatt av besökare. Men när vi har restriktioner om ett maximalt antal samlade personer på åtta så är det uteslutet att föra traditionen vidare. I stället blir det digitala sändningar under advent, berättar Elisabeth Björklund.

-Vi kommer att ha digitalsändningar, bland annat från Gåxsjö kyrka på lördag klockan 18.00 med kantor Mattias Schaletzky, Håkan Udd präst och sång av Peter Mellgren.

Den som vill lyssna på digitalsändningen från Gåxsjö kyrka, gå in på:

Facebook – Hammerdal-Gåxsjö församling

-Beslutet att hålla kyrkan stängd för en tid framöver omfattar adventshelgerna fram till och med den fjärde advent. Vi får återkomma hur det kan bli med julottan.

På söndag klockan 11.00 blir det sändning från Fjällsjö kyrka där Gunilla Grindefors, Erika Magnusson och Gudrun Magnusson medverkar. Det blir en adventsgudstjänst, som också sänds digitalt:

Facebook – Svenska kyrkan – Strömsunds pastorat

Dessutom kommer vi sända en musikalisk adventskalender, med mycket sång och musik, ja det blir en väldig blandning, avslutar Björklund.

Text o Foto: Barbro Ericson

 

affarsnyttnorr