Arla uppger att Jämtlandsmjölken försvinner

nyheter

2023-02-6 I ett pressmeddelande skriver Arla att Jämtlandsmjölken kommer att försvinna från början av maj månad. Arla kommer att flytta färskmjölksproduktionen i Sundsvall till mejeriet i Kallhäll utanför Stockholm. Då kommer inte Jämtlandsmjölk att finnas i handeln.

 

 Enligt Arla så är det omkring ett 100-tal personer som arbetar på Arla i Sundsvall och ungefär 40 som arbetar i mejeriet.  Fackliga förhandlingar har inletts och medarbetarna informerades om flytten vid lunchtid på måndagen.

”Det här är förstås ett mycket tufft besked för alla inblandade, även om det inte är helt oväntat enligt Jörgen Thunholm, chef för mejerierna i Sundsvall och Kallhäll. 

Distributionsverksamheten kommer bli kvar i Sundsvall och Arla fortsätter att satsa på ost i Östersund men de lokala produkterna Jämtlandsmjölk och Långfil försvinna från butikshyllorna i början av maj.

– Att särhålla mjölken från Jämtland vore inte ekonomiskt försvarbart, vare sig mot bönderna eller konsumenterna. När det gäller Långfilen så är det en produkt som tyvärr inte efterfrågas av så många konsumenter längre, säger Jörgen Thunholm i ett pressmeddelande.

Arla kommer att fortsätta sälja mjölk från bönder i Jämtland, men den kommer att kunna blandas med mjölk från andra delar av landet.

Cirka 40 Arlagårdar levererar mjölk till Sundsvalls mejeri. Mjölken kommer att hämtas precis som tidigare, och Arla fortsätter att tillverka olika mejeriprodukter av deras mjölk, som sedan säljs både lokalt och runtom i landet. Osttillverkningen i Östersund fortsätter gå på högvarv, meddelar Arla.

Upplagd text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr