Rennäring och ökad vargföryngring är en omöjlig kombination. . Privat arkivbild.

Vargföryngringar – omöjlig kombination med rennäringen

nyheter

2019-08-10 Naturvårdsverkets beslut om antalet vargföryngringar står inte i proportion till vad som är rimligt i länet. Minst tio vargar beslutades skulle tillåtas i Jämtland. Protester!

Att tillåta vargföryngringar i Jämtland strider mot allt sunt förnuft. Nu har klagomålen skickats till Naturvårdsverket från kommuner i länet, bland annat Strömsunds Kommun.

Naturvårdsverket beslutade i maj om att tillåta minst tio vargar i Jämtlands län, efter att tidigare ha ansett att det inte behövs några vargar i Jämtlands län.

Det är helt absurt att påstå att varg och renskötsel skulle kunna gå att kombinera, uppger man från Samebyarna som drabbas. De har fått stöd av Länsstyrelsen, som har motsatt sig ökningen, liksom Berg, Härjedalen och Åre kommuner samt Strömsunds kommun. Senast ut är Strömsunds kommun som också anser att Naturvårdsverket måste ta hänsyn till rennäringen. Så här har Strömsund uttryckt sig i en skrivelse:

”Som samisk förvaltningskommun anser vi det ytterst försvårande för företag inom rennäringen att bedriva sin verksamhet när det samlade rovdjurstrycket tillåts öka ytterligare”.

Trots kommunernas skrivelser och upprop om skadeläget med ökad vargföryngring, backar inte Naturvårdsverket från sitt beslut. Även om de uppges förstå dilemmat.

Not AN: Då återstår bara ett logiskt svar, Naturvårdsverket vågar inte ta annat beslut med risk för tillrättavisning från EU.

Text: Barbro Ericson

Foto: Privat

affarsnyttnorr