Antalet fjällräddningar har minskat

nyheter

2024-06-19 Under den gångna vintern utfördes 119 fjällräddningsinsatser i landet. Den nedåtgående trenden med färre skadade/drabbade jämfört med tidigare år fortsätter, uppger Polisen.

Från januari till maj 2024 utfördes 119 fjällräddningar i de fyra fjällräddningslänen, Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Dalarna. Det kan jämföras med 2018 då 180 fjällräddningar utfördes. Trenden har varit nästintill konstant nedåtgående sen dess.

Antalet fjällräddningar mellan 1 januari – 31 maj och under åren mellan 2018 till i år 2024.

— Vintern kom tidigt med stora mängder snö över många delar av fjällområdet. Tidig snöläggning utan kyla kan också resultera i dåliga isar men under vintern har endast ett fåtal fall av genomkörning inkommit.  Början på året var kall med temperaturer ihållande under -30 grader i många områden och det genomfördes trots det ett antal fjällräddningar med påfrestningar och skador på egen personal.

– I övrigt har vintern varit av normal karaktär med skador på de drabbade som frakturer, mest underarm och underben. Samt knäskador, ryggskador vilka ofta varit skoterrelaterade och ett antal fastkörda skotrar i snön, säger Lars Ragnvaldsson vid Räddningstjänstgruppen Nord.

Fyra av de totalt 119 insatserna gällde lavinolyckor. Av vinterns insatser är fördelningen lika mellan skidåkare och skoteråkare som drabbats av olycka/räddning.

Flest fjällräddningar skedde under vintern 2024 i Jämtlands län, därefter kommer Dalarna, Norrbotten och sist Västerbotten.

Upplagd text: Barbro Ericson

Foto: Privat

affarsnyttnorr

Kommentarer är avstängda.