Kommunhuset i Strömsund. Foto Cathrine Blixth.

Ändrade arbetstider för vårdpersonal i Strömsund upprör

nyheter

2022-04-27 Som framgår av SVTs nyheter har det blivit uppror bland vårdpersonalen som protesterar över det nya förslag som Strömsunds kommun beslutat om. Flera anställda är så besvikna att de överlägger om att sluta.

 

Strömsunds kommuns beslut att förkorta arbetspassen och lägga till fler nätter i den nattarbetande personalens scheman har väckt starka reaktioner från både anställda och facket. Chefen för vård- och socialförvaltningen svarar på kritiken.

 

Förändringarna kommer efter att fackförbundet Kommunal och Sveriges kommuner och regioner år 2020 kom överens om att sänka arbetstidsmåtten för vårdpersonal som arbetar ständig natt.

Facket vill få till stånd ett nytt avtal

Just nu pågår nya överläggningar mellan facket och kommunen för att se över den nattarbetande vårdpersonalens scheman. Gudrun Öjbrandt vill inte svara på hur hon ser på chanserna att man får till stånd ett avtal som alla parter är nöjda med.

– Jag tror att vi kommer hitta en lösning så att vi har schema inför sommaren, säger hon till SVT.

Enligt henne består det stora problemet i att kommunen redan nu har svårt att bemanna på natten.

Undersköterskor hotar med uppsägning

SVT har intervjuat Berit Bryntesson som är undersköterska i hemtjänsten och en av dem som kommer att säga upp sig om kommunen förändrar hennes arbetstider. Hon är en av flera missnöjda som jobbar inom vården och hon får medhåll också av Facket. 

Strömsunds kommun vill förändra den nattarbetande vårdpersonalens arbetstider. Det har lett till ilska och oro bland de anställda. Även facket är kritiskt och försöker få till stånd ett annat avtal.

År 2020 beslutade fackförbundet Kommunal och Sveriges kommuner och regioner att minska arbetstidsmåtten för vårdpersonal som jobbar natt. Syftet var att förbättra personalens chanser till återhämtning mellan arbetspassen.

Hur förändringarna ska implementeras är upp till varje kommun att avgöra. I Strömsund har kommunen valt att minska arbetstiden på det längsta nattpasset med en och en halv timme, och istället lägga till fler pass i personalens scheman.

Hotar med uppsägning

Det har väckt starka reaktioner bland så väl personalen som facket. De menar att de nya arbetstiderna snarare skulle leda till försämrade chanser till återhämtning. Flera anställda hotar därför med att säga upp sig.

Facket vill behålla längden på arbetspassen och istället ta bort en natt ur ett heltidsschema. För dem som jobbar deltid vill facket höja tjänstgöringsgraden utan att öka arbetstiden. Man ska alltså få fler procent i sitt kontrakt med bibehållen arbetstid.

Nu pågår överläggningar mellan Kommunal och kommunen överläggningar angående förändringarna i arbetstidsmåtten, uppger SVT.

Upplagd text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr