Amundsen Race – lockar till natursköna Strömsunds kommun

nyheter

2024-02-18 Nu drar det ihop sig till den spännande tävlingen Amundsen Race med drygt 50 spann anmälda och starten går från Hembygdsgården i Strömsund den 23 februari. Nytt för i år är att målgången blir vid Fjällsikten på Tåsjöberget.

Bilder från tidigare Amundsen Race med många utländska deltagare som lockas till vackra Strömsunds kommun och en spännande natur, exakt vad de tävlande älskar.

Amundsen Race är en tuff tävling där vädrets makter kan göra det extra hårt, men det är inget som är avskräckande för de inbitna deltagarna. I år kommer målgången att ske vid Fjällsikten på Tåsjöberget men starten blir som tidigare vid hembygdsgården i Strömsund den 23 februari. Drygt 50 hundspann är anmälda och sträckningen går mot Lövberga – Ursvattnet – Tåsjöberget – mot Norråker och  åter till Tåsjöberget där det blir målgång för det långa loppet på 350 kilometer.

Den kortare banan är 180 kilometer och målgång på Tåsjöberget utan att köra slingan mot Norråker.

Tävlingen med många utländska deltagare har satt Strömsund på kartan och flera av tidigare deltagare har också flyttat till kommunen, just för möjligheten att få komma ut i den oändliga naturen och köra hundspann.

Här har vi Ida Colling från Norråker som gör sig redo inför starten, tillsammans med maken Johannes. Arkivbild Be.

Fakta om Amundsen Race

Amundsen Mid Scandinavian Sled Dog Race arrangeras av Jämtlandsfjällens Slädhundklubb i samarbete med Strömsunds kommun. Man kan tävla i två distanser: 180 kilometer och 350 kilometer.

Fredag 23 februari kl 11–13. Starten går från hembygdsgården i Strömsund.

Lördag 24 februari. Racet pågår. Vinnande 180-spann förväntas i mål i Fjällsikten, Tåsjöberget, under mitten av lördag, beroende på väder och vind.

Söndag 25 februari. Racet pågår. Vinnande 350-spann förväntas i mål i Fjällsikten mycket tidigt under söndagsmorgonen, beroende på väder och vind. Målgång av alla tävlande beräknas ske fram till och med 16-tiden på söndag eftermiddag. Prisutdelning och bankett kl 17.30-21, på Fjällsikten.

Källa: amundsenrace.com

Text o arkivbild: Barbro Ericson

affarsnyttnorr