Ambulansfrågan – storstaden och glesbygden kan inte jämföras

nyheter

2023-11-21 Att ambulanspersonalen ska gå över till nya former av arbetstider under ett dygn har skapat stor oro och frustration hos ambulanspersonalen i Gäddede. Expressen har tagit upp problemet och intervjuat ambulanssjukvårdaren Joakim Mikaelsson som har 11 mil enkel resa till arbetsplatsen och bävar för ändrade arbetstider. Går inte jämföra arbetsförhållandena i städer med glesbygd.

Att arbeta inom ambulansen i glesbygden har sina nackdelar, framför allt problem att nyrekrytera personal. I Gäddede har man stora problem med den saken, och framför allt om man måste gå över till EUs nya regler om arbetstid.

Den 1 oktober trädde de nya EU-reglerna i kraft som kräver dygnsvila inom en rad verksamheter i kommuner och regioner, däribland äldreomsorg och sjukvård. Men på ambulansen i Gäddede har man svårigheter att sadla om och därför fortsätter man att köra dygnspass. Joakim Mikaelsson som Expressen har intervjuat uppger där att det vore omöjligt att jobba om man inte får fortsätta med dygnspass. Han uppger bland annat problem med långa resor från hemmet till arbetsplatsen, i hans fall rör det sig om 11 mil enkel resa men den som har längsta vägen till arbetet har 40 mil att åka.

Arkivbild: Joakim Mikaelsson och son. Arkivbild: Be

Joakim framhåller att man kan inte jämföra arbetsförhållandena i en stad och hur det är i glesbygden. Han tar som exempel Stockholm, ja då förstår ju vem som helst att det inte går att jobba dygn, med full beläggning dygnet runt. Annat är det för oss i glesbygden där man vid behov löser situationen om det skulle behövas extra förstärkning, då ringer man in annan personal. I Gäddede har det aldrig varit några problem hittills, men skulle man inte få dispens, ja då blir det problem.

För att införa 12-timmarspass skulle ytterligare två anställda behövas i Gäddede och därtill ska nämnas, skulle arbetstiderna förändras, då har fyra anställda anmält att de skulle sluta vid ambulansen. Än en gång måste det framhållas att de nya reglerna är stelbenta och illavarslande för folk som vill bo i glesbygd. Att dra hela Sverige över en kam är helt befängt, inte minst i den här frågan. Att styras av EU-regler i alla sammanhang kan inte ge någon bra effekt, så nu måste alla beslutsfattare hjälpa till så inte ambulansen i Gäddede äventyras på grund av okunnighet och desorientering av förhållandena på olika håll i landet.

Varför ska man ändra på ett bra koncept. Gäddede kan inte jämföras med livet i storstäderna. Arkivbild Be.

Nu återstår att söka dispens för ambulansen i Gäddede om man vill fortsätta som nu, med dygnspass men enligt fackförbundet Kommunalarbetaren har inte Kommunen gjort det än. Det uppges att nästa steg för fackförbundet blir att se över om man ska agera om ambulansen trotsar reglerna. Det här visar sig vara  en svår fråga, när man befinner sig i glesbygd och där samma regler ska gälla som i storstäderna. Helt orimligt anser de som jobbar vid ambulansen i Gäddede.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr