Bilden får symbolisera en pensionärs resa i glesbygden där bil är ett måste.

Allt fler pensionärer hamnar hos Kronofogden

nyheter

2023-09-11 Förra veckan gick Kronofogden ut med ett pressmeddelande där de framhöll att antalet mål hos dem har ökat i alla åldersgrupper. Men att den absolut största procentuella ökningen skett i åldersgruppen 65 år och äldre.

Många pensionärer har det väldigt svårt ekonomiskt och framför allt ensamma kvinnor. priset på alla inköp har gått upp kraftigt under åren, maten, räntan, hyran, elen, bilen, ja i stort sett allt har stigit i pris men pensionen har stagnerat. Pensionen hänger inte med på långa vägar. Att få ut en pension som ligger på 10.000 till 11.000 kronor i månaden är en skandal. Detta är verkligheten för  många personer som arbetat hela sitt verksamma liv och i slutfasen blir livskvalitén långt i från vad man gjort sig förtjänt av.

Chireh på Länsförsäkringar har räknat ut att ekonomin för pensionärer inte kommer gå runt i år eller nästa år. Det här verkar inte regeringen ta hänsyn till i årets höstbudget om sänkta skatter för pensionärer. Då kostnaderna har ökat med nästan 2 000 kronor i månaden för pensioner, känns 283 kronor per månad i skattelättnad som en skymf, säger Trifa Chireh pensionsekonom på Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Hon har räknat ut att en genomsnittlig ensamstående pensionär utan bil har utgifter som i år ligger på 105 procent av den disponibla inkomsten. Har pensionären bil kan utgifterna hamna på 122,5 procent av den .disponibla inkomsten, säger Trifa Chireh och tillägger:

– När jag skrev ihop det här tänkte jag, stackars människor som är i behov av bil. Ska de behöva sälja bilen? Som pensionär ute på landet kan det vara svårt. Du behöver bilen för att ta dig till sjukvården, tandläkaren eller handla.

– Det är kanske därför så många pensionärer hamnar hos Kronofogden, avslutar hon.

Att bo i en stad, eller på landet har lite olika problem, i städerna är hyrorna betydligt högre men på landsbygden är det ofta fråga om transportmöjligheter, där finns inga transportalternativ. På landsbygden är det ett måste att ha egen bil, och med de skyhöga bränslekostnaderna så sätter det käppar i hjulet. Det finns inga allmänna förbindelser som bussar, tåg och tunnelbana, som det finns i städerna och därför är också reaktionerna stora hos Länsförsäkringarnas genomgång. Den som vill bo på landsbygden är bunden av egen bil, så är verkligheten.

Boräntorna stiger och samma med livsmedelspriserna och av den totala kostnadsmassan svarar livsmedel för 22 procent av hushållens kostnader.

I Länsförsäkringars exempel har en ensamstående pensionär fått se sina ränteutgifter stiga från 14 523 kronor år 2022 till 29 727 kronor i år. Ett genomsnittligt pensionärspar har sett sina räntor stiga från 19 177 kronor i fjol till 39 254 kronor i år. Mer än en fördubbling.

Under fjolåret skedde en explosionsartad höjning av elpriserna som för många var förödande och där va man låst, man va fast i prisspiralen.

Totalt sett framgår i ovan information att det är svårt för många ålderspensionärer rent ekonomiskt. Och det är något som man hos Kronofogden också har fått bevittna, att antalet ärenden med pensionärer har ökat markant.

Text o arkivbild: Barbro Ericson

affarsnyttnorr