Pressbild.

Akta dig för hjälpsamma bedragare

nyheter

2020-04-17 Östersunds Kommun går ut med en uppmaning till personer som kan bli kontaktade av någon som uppger sig vara villig att hjälpa till med hemleverans av matkassar. Och då är kostnaden 300 kronor. Detta är lurendrejeri och den här bluffen över telefon ska man omgående avsluta.

Det är oftast äldre som blir kontaktade där personen som ringer upp erbjuder hemleverans till en kostnad av 300 kronor. Detta är något som kan blandas ihop med Röda Korsets hjälp i framför allt Östersund. Men då ska man veta att den tjänsten är gratis och därmed ingen kostnad för mottagaren.

Nu går alltså Östersunds kommun ut med en varning till kommuninnevånarna. Men givetvis är knappast den här sortens bedrägeri bara förekommande i Östersund utan säkerligen är det flera kommuner som drabbas. Det gäller att vara lyhörd och omgående avsluta liknande samtal.

Så här står att läsa på kommunens sida:

”Istället ska du som har behov av stöd eller hemleverans själv ringa det nummer som kommunicerats via kommunen för att få hjälp. Kostnaden för de varor man fått hemkörda betalas i efterhand, via faktura eller betalappen Swish. Ingen betalar något i förväg. Själva leveransen är kostnadsfri”.

Med andra ord, va uppmärksam på vilka som ringer och erbjuder sina tjänster. Oavsett i vilken kommun du än bor i.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr