Allan Bengtsson berättade bygdehistoria, här tillsammans med frun Britt-Inger och barnbarn.

nyheter

2019-07-8 Ett fullsatt Sjoutnäsets kapell med gudstjänst, kör, sångsolister, instrumentalister och berättelse om kapellets 100-åriga historia av Allan Bengtsson. På fiol Lars Håkan Eriksson och kantor Erika Magnusson piano, som också stod bakom den fantastiska sommarkören.

tn_DSC01111Sommarkören med Solveig Vidarsdotter t.v.

tn_kör2

 

Sjoutnäsets kapell fyller 100 år och den fantastiska byggnaden väcker säkert många minnen hos flera besökare. Här utanför ligger en liten kyrkogård där man från de närmaste byarna begravde sina nära och kära. Det är något visst med dessa gamla byggnader,  man kan faktiskt känna tidens gång och bli påmind genom återberättelser om hur man levde det enkla livet i dessa fjälltrakter. Hur folk kämpade hårt för sin överlevnad. Men att få en stund i kapellet var både till att finna en inre ro men också en stunds avkoppling från allt arbete. Här nedan följer noteringar om både det gamla kapellet som revs och det nya som byggdes.

tn_DSC01136

Anteckningar om Sjoutnäsets kapell

Det här kapellet är den yngsta kyrkbyggnaden i Frostvikens pastorat. Det byggdes på grunden av det gamla kapellet som i sin tur var byggt under 1860-talet. Det gamla kapellet var omålat och såg ut som en kyrka med torn. Platsen var använd för kyrkliga ändamål långt tillbaka i tiden. I ett protokoll från 1848 står det att den användes för en gudstjänst med nattvard och några år tidigare att det användes som begravningsplats. Det gamla kapellet revs och ett nytt byggdes på dess plats.

Detta kapell invigdes 1919 och var byggt efter en ritning gjord av arkitekt Gustav Lindgren från Stockholm. Det ser också ut som en kyrka med torn. Utsidan är helt täckt med spån. 1934 renoverades och dekorerades kapellet av konstnären Paul Jonze från Frösön i Östersund. Kapellet rymmer 225 personer. Idag används det främst sommartid vid den så kallade Sjoutnäsmässan första helgen i juli.

Anteckningar nedskrivna av Frostvikens församling.

Årets Sjoutnäsmässa

På söndag, första helgen i juli,  var det åter en dag med Sjoutnäsmässa och ett firande av det hundraåriga kapellet. En fantastisk dag med lätta fjällvindar och några droppar regn, men i kapellet var det ett glatt värre, ”sorl som påminner om en skolavslutning” uppgav pastor Elisabeth Björklund inledningsvis, hon som höll i andaktsstunden. Det bådade ju gott i början på denna dag .

Sommarkören, med deltagare från Gåxsjö, Strömsund, Tåsjö och Frostviken gjorde ett gramförande som publiken uppskattade fullt ut.

tn_DSC01118

Lars-Håkan Eriksson medverkade på fiol och på piano kantorn Erika Magnusson som också stod för det musikaliska arrangemanget. Louice Kritschewsky fanns också med bland dagens musiker.

tn_DSC01119

Allan Bengtsson som växte upp i dessa trakter men numera bosatt i Hammerdal berättade om bygdens historia och kapell och kom med sin familj, fru, barn och barnbarn. En härlig upplevelse att höra hur det var i dessa trakter ”förr i tiden”.

tn_DSC01143Här kommer Allan Bengtsson med hela familjen.

En fin dag i kapellet med gudstjänst och underbar sommarkör, sång å musik av bygdens egen författare och skönsjungande Solveig Vidarsdotter samt av Gunilla Grindefors, Jerker Östlund, Magnus Buster Rudfell.

Från Strömsund och Gäddede ordnades med skjuts, i bussen från Strömsund kom 42 besökare och flera kom givetvis i bil. Det var fullsatt i kapellet, runt 200 personer. Iwan Örjebo, pensionerad präst från Gäddede höll dagens predikan.

tn_DSC01139

tn_DSC01137

Utanför kapellet ligger den fantastiska fjällnaturen som är så enastående vacker att det är svårt att beskriva i ord. Det här är en harmonisk plats som skall besökas av människor som ger sig tid att stanna upp ett tag.

tn_DSC01123Dagens bibeltext lästes av Bertil Forsmark.

Stort tack för en fantastiskt fin dag i Sjoutnäset.

Text o Bild: Barbro Ericson

affarsnyttnorr