Lena Melander Inviken är inte så här glad när vintern kommer ,med elavbrott.

Eon – inget ljus i mörkret

nyheter

2016-11-23 Som vi tidigare skrivit om, har det varit omfattande strömavbrott på Eons elnät. Folk i kommunen drabbas varje år när snön kommer. Lena Melander i Inviken är en av alla drabbade.

Första strömavbrottet för vintern var i fredags förra veckan. Precis efter ett kraftigare snöfall. Nästa långa avbrott som bland annat drabbat Frostviken har nu varat mellan måndag till natten mot idag onsdag.  Eon uppger att senaste strömavbrottet beror på nedfallna träd och grenar över ledningen och platsen är så otillgänglig att man kommer inte fram.  Men det här är ju inget nytt.

Lena Melander i Inviken har lessnat på alla strömavbrott vintertid. Byborna har nu varit strömlösa under mer än två dygn. Strax innan strömmen kom tillbaka blev de tilldelade ett el-aggregat.

Eon uppger att orsaken till elavbrottet i Frostviken är kraftigt snöfall och blåst orsakat att  träd fallit över ledningarna. De har försökt att åtgärda strömavbrottet men de kommer inte fram på grund av otillgänglig terräng. En helikopter utrustad med sågklinga skickades till platsen men på grund av blåsten och snöfallet lyckades man inte såga bort de träd och grenar som lagt sig över ledningarna.

– Felet ligger väldigt illa till i ett område med en djup ravin som är omöjlig att ta sig till annat än till fots, säger Johan Aspegren som är informationschef på Eon Elnät.

Under tisdagseftermiddagen och kvällen arbetade elbolaget med att få ut reservkraftverk till de drabbade. Prognosen var att reservkraftverken skulle vara i drift under kvällen.

Fortfarande nu på onsdagsmorgonen var det närmare 150 hushåll i områden i Frostviken, Gåxjö och Strömsund som var strömlösa.

Man förstår inte Eons upplägg, upprepade strömavbrott så fort snön kommer men ledningarna måste ju ses över under barmarksperioden och åtgärdas då. Inte stå handfallna när snön kommer och träden trycks ner över ledningarna.

Lena Melander: ”Äntligen kommer Ante med ett elverk, klockan är snart 01 på natten mot onsdag och.02.30 är det ström på”.

Det skall tilläggas att då har byn Inviken varit strömlös sedan måndag.

affarsnyttnorr