20 årig man från Strömsund döms för sjöfylleri

nyheter

2020-11-12 En dag i juni blev en man i 20-årsåldern uppmärksammad när han med motorbåt körde på grund utanför Hembygdsgården i Strömsund. Räddningstjänsten samt Polis larmades till platsen. Nu har mannen dömts för sjöfylleri av Östersunds tingsrätt.

Det blev dagsböter för 20-åringen efter att han gjort sig skyldig till sjöfylleri när han vid Hembygdsgården körde båten på grund. Själv vidhåller mannen att han drack öl efter händelsen men det köper inte Tingsrätten.

Enligt åtalet hade mannen en uppmätt alkoholhalt i utandningsluften på 1,02 milligram per liter vid kontroll. Mannen uppger att det tog några timmar innan polisen kom till plats och han fick blåsa. Det är efter att han kört på grund som han drack öl. Tingsrätten gör följande bedömning:

Enligt tingsrättens bedömning kan enbart omständigheten att en båt, utan att den orsakat eller orsakats några skador, grundstött eller åkt upp på land anses visa att personen vid framförandet varit så påverkad av alkohol det kan antas att han inte kunde utföra uppgiften på ett betryggande sätt.

Domen blir dagsböter, totalt ska 20-åringen betala 30.000 kronor enligt Östersunds tingsrätt.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr