15 järvar får skjutas inom tre samebyar

nyheter

2019-11-16 Efter att Naturvårdsverket beslutat att 15 järvar får skjutas i Jämtland uppmanar nu Svenska Jägareförbundet jägare att vilja hjälpa till med jakten. Jakten omfattar tre samebyar i Jämtland

Naturvårdsverkets beslut tillkännagavs på fredag att järvstammen växt sig kraftigt och därför får 15 järvar skjutas i tre samebyar. Att jaga järv är något ovanligt och har nog inte hänt under en 30-årsperiod uppger Jägareförbundet Mitt Norrlands ordförande Gun Fahlander som påpekar att Förbundet under flera år arbetat för en licensjakt på järv.

Framför allt förorsakar djuret stor skada inom rennäringen och vid senaste inventeringen visar det sig att det åtminstone finns 679 järvar i Sverige. Den nationella mininivån ligger på 600 individer. Det innebär att järvstammen har växt sig väldigt stark och förorsakar avsevärd skada när de söker sig till samlingar av ren. De dödar och splittrar hjordarna vilket innebär stora förluster inom rennäringen.

Jakten får pågå från den 28 november till den 31 december och Järvjakten tillåts endast i Jämtland norr om väg 84 och 315, väster om väg 316 och 321 och söder om väg E 14. För att uppnå en framgångsrik jakt är spårsnö ett måste.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr