15-åring sköt drömtjur under uppsiktsjakt

nyheter

2019-10-18 Den första älgen hade en slaktvikt på 320 kilo och en krona med udda 18-taggar. – Det var så spännande att jag inte kunde prata på några minuter efter att jag sköt, säger 15-årige Martin Svanberg som fällde tjuren under uppsiktsjakt tillsammans med sin farfar, skriver Svensk Jakt.

Du läser nu en öppen artikel på Svenskjakt.se Bli medlem med tidning

Det var tisdagsmorgon den 17 september som det nio man starka jaktlaget skulle jaga älg på sina marker utanför Strömsund i Jämtland.

– Vi började jaga på lördagen och jag hade tagit ledig från skolan måndag och tisdag, berättar Martin Svanberg.

Ingen älg hade fällts under de tre första jaktdagarna. Men på den fjärde skulle det bli ändring på den saken.

Svanbergare

Farfar Björn Svanberg tillsammans med skytten Martin. Bild privat.

– Jag uppsiktsjagade tillsammans med min farfar Björn Svanberg. Vi hade gått cirka 500 meter upp för en traktorväg och tog pass där, berättar Martin.

Trodde det var björn

Och så kom ett upptag av Lars Svanbergs laika Nero. Men jakten gick märkligt och jaktlaget började tveka på om det verkligen var älg som Nero jagade.

– Det gick rakt ut ur marken och började sedan bukta som en hare. Vi trodde att det var en björn han hade fått fatt i, berättar den unge jägaren.

Men jakten fortsatte hit och dit, runt, runt. Och till sist var det åter inne på rätt sida rågången. Och Martin hörde Neros skall allt tydligare.

– Det kom bara närmare och närmare. Till sist hörde jag hur kvistar bröts och då var det inte längre någon tvekan om att det verkligen var älg han jagade.

När jakten var tillräckligt nära hördes hur tjurens horn slog i ungskogen när tjuren följde en remsa av tallskog som omgärdades av myrar.

Pulsen rusade för den unge jägaren, som klarat jägarexamen bara en månad tidigare. Passet var ganska trångt och det fanns inte mycket tid för eftertanke när det väl var dags.

– Jag andades rejält när jag fick se att det var en skjutbar tjur. Därefter var det till att fånga in den i kikarsiktet.

”Kändes bra i skottet”

Martin hade sin farfars 6,5:a i handen. Han har skyttetränat rejält och beslöt att ta skottet när tjuren gick över traktorvägen de passade efter.

– Det kändes bra i skottet. Nero var kanske 40 meter bakom älgen och när vi gick mot skottplatsen såg vi hur en liten björk rörde sig. Där låg tjuren och det var när han rörde huvudet som han kom åt björken med hornkronan.

– Då kändes det fruktansvärt bra. De var min första älg oh det räckte med ett skott, konstaterar den 15-årige älgskytten.

”En fantastisk syn”

Därefter kom spänningen ikapp honom.

– Det var en fantastisk syn att få se tjuren komma där i skogen. Och när vi kom fram till honom blev jag så tagen att jag inte ens kunde prata med farfar på några minuter. Men jag tror faktiskt att farfar var ännu malligare än jag.

Efter en stund hade situationen lugnat ner sig och han ropade på radion att han skjutit en tjur.

– Men jag sa att jag inte riktigt visste hur stor den var.

Detta reportage är i sin helhet hämtat från Svensk Jakt.

Upplagt av Barbro Ericson

affarsnyttnorr