Åtalades för brand i lägenhet – frias av Tingsrätten

nyheter

2020-09-14 För några år sedan brann det i en lägenhet i Hammerdal och mannen i 75-årsåldern som bodde där blev åtalad för att ha varit försumlig vid matlagning. Han lämnade en kastrull kokande med mat på spisen och gick in i ett rum och la sig. Han har uppgett att han somnat, eller svimmat, och först när Räddningstjänsten kom till platsen kvicknade han till. Nu frias han från åtalet av Östersunds Tingsrätt.

Mannen som numera bor i Strömsund hade tidigare en lägenhet i Hammerdal och vid ett tillfälle när han lagade mat har han gått in i ett närliggande rum och där har han antingen somnat eller svimmat. Skadorna blev väldigt omfattande och hyresvärden fick betala drygt 700.000 kronor för att rusta upp lägenheten. Hyresvärden stämde mannen och ansåg att han varit oaktsam eftersom han gått och lagt sig trots att det stod en kastrull med mat på spisplattan.

Mannen skulle betala 465.000 kronor i skadestånd som motsvarar självrisken, men det finns belägg från läkarutlåtanden att han lider av svimningsattacker och därför kan man inte bortse från att det var de som hände i och med att branden uppstod. Det blev mycket stora skador på lägenheten och lägenheterna intill, eftersom det är ett radhus.

Nu meddelar Östersunds Tingsrätt att de friar mannen från åtal och anser att han inte varit oaktsam i sin handling.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr