Privat arkivbild.

Privat arkivbild.

Vårdmiss – man från Strömsund får bestående men.

nyheter

2018-02-22 Mannen från Strömsund föll från en stege och fördes till sjukhuset i Östersund med ambulans. Han klagade över smärtor i armen och i ryggen. Men en vårdmiss har lett till att mannen fått bestående men för livet.

Mannen från Strömsund föll från en stege och fördes till sjukhuset i Östersund med ambulans. Han är en äldre man och enligt det klagomål som lämnats in mot vården, konstaterades efter röntgen att en ländkota var av. Däremot tog inte läkaren notis om mannens smärta i axeln på allvar. Det kunde mycket väl vara spår av en gammal skada. Med tiden svullnade axeln och armen upp och mannen kunde inte röra armen.

Efter lång tid och svåra smärtor så konstaterade läkarna på Östersunds sjukhus att den äldre mannens axel gått ur led. Det ledde till att han fick bestående skador och smärtor.

Tre månader och ingen hjälp

När mannen lämnade sjukhuset vid första tillfället och med svår smärta i axel och arm blev han rekommenderad att göra sjukgymnastik hemma. Smärtorna i axeln och armen tilltog och mannen tog kontakt med vårdavdelningen. Det skedde inte bara en gång utan flera gånger. Trots den svåra smärtan och orörlig arm fick han vänta tre månader innan läkaren kunde konstatera att axeln gått ur led.

Samtidigt upptäcktes en nervskada och patienten har nu konstant smärta. Den felaktiga behandlingen har lett till att mannen har konstant smärta och svårt att röra armen, Han är nu i behov av daglig hemhjälp för att klara sig.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har prövat klagomålet och riktar nu kritik mot vårdgivaren.

”Den bristande uppföljningen har lett till en vårdskada i form av nervskador och funktionsnedsättning i armen, skriver IVO i sitt beslut. Med en tidigare diagnos hade det sannolikt kunnat bli mindre skador och patienten hade dessutom sluppit smärtor under vårdtiden”.

affarsnyttnorr