Sjuksköterskan Anna-Stina Andersson är upprörd över ändringen.

Sjuksköterskan Anna-Stina Andersson är upprörd över ändringen.

Vården i Strömsund försämras – pengar sparas

nyheter

2018-03-22 Ett barn gör sig illa och behöver läkarvård. Klockan är 19.25 en vardagkväll. Men tyvärr finns ingen läkarjour i Strömsund eftersom cheferna inom Region JH plockat bort jourläkare efter klockan 19.00. Orsaken är: Pengar skall sparas. Men skall det sparas mera på den målgruppen som är och blir mest lidande. Sjuksköterskan Anna-Stina Andersson "river ifrån" och det behövs.

Pengar rinner mellan fingrarna i mångt och mycket och då måste det också sparas på något håll. Men att spara pengar på den direkta läkarvården känns mycket ologiskt.  Även om klockan är efter 19.00 på kvällen så innebär inte det att folk håller sig friska och fri från olyckor i Strömsund.

Det mest markerande den senaste veckan var när cheferna på Region JH utan vidare och utan förankring hos landstingspolitikerna körde över den stora massan och tog ett beslut som ingen är nöjd med. Att ytterligare dra ner på tillgängligheten av läkare i Strömsund på kvällar och helger. Att minska tillgängligheten av jourläkare från tidigare klockan 21.00 på vardagar till 19.00 och från klockan 17.00 på helger till  13.00.

Stina-Stina Andersson i Strömsund jobbar deltid som ambulanssköterska samt är kvälls- och nattdistriktssköterska. Hon har starkt reagerat över hur ett så viktigt beslut tagits över en natt av chefer som insett att pengar måste sparas. Och då slår man till mot den direkta sjukvården.

För ett tag sedan var det uppror i Strömsund när jourläkaren inte fanns tillgänglig på mottagningen längre än till klockan 21.00 på vardagarna. Men nu har försämringen gått ännu ett steg, att slopa jourläkare på sjukhuset efter klockan 19.00

Det här innebär betydligt flera ambulanstransporter till Östersunds sjukhus av patienter från Strömsunds kommun. De kommer nu i allt större omfattning att hamna på akutmottagningen i Östersund som redan är överhopad av patienter med orimliga väntetider. En ytterligare påspädning, som i mångt och mycket kan undvikas om det bara finns jourläkare i Strömsund.

Den nya reformen, eller testet, som trädde i kraft i måndags mottogs av berörd sjukhuspersonal via mejl på fredag eftermiddag, alltså två dagar innan genomförandet. Inte undra på att det blev negativa tongångar.

Nu blir det givetvis många och långa ambulanstransporter när primärvårdspatienter från Strömsund skall köras till Östersund. Det har Anna-Stina Andersson tidigare upplevt i och med den förra neddragningen av jourläkare. Och nu blir det naturligtvis ännu flera inser hon.

Ett exempel som nått oss är om ett barn som gjorde sig ordentligt illa i ena handen med ett djupt sår som följd. Ett sår som skulle ha behövts sys. Men olyckan inträffade strax efter klockan 19.00 i tisdags och efter flera telefonsamtal och rådgivning med sjukvårdsupplysningen var alternativet att åka med ambulans till Östersund för att sy eller så fick barnet komma till läkaren i Strömsund morgonen efter. Då var det uteslutet att sy igen såret utan det blev tejpat men resultatet kommer inte bli som det borde om det funnits läkare på plats som direkt tagit hand om sårskadan.

Det kan inte vara mänskligt och rimligt att prioritera sämre sjukvård i  Strömsund av den anledningen att det är smått om pengar. Nog borde det finnas andra områden att dra åt svångremmen på än just inom sjukvården.

Enligt uppgift skall den här neddragningen utvärderas efter några månader.

Barbro Ericson

 

affarsnyttnorr