Välkommen till En Företagares Vardag

nyheter

2019-09-9 I och med att Affärsnytt Norr fick kontakt med Harriet Danielsson som driver Lanthandeln i Lidsjöberg och skrev om tobaksavgiften, som för hennes del innebär en avgift på dryg 10.000 kronor har Mats Eriksson, ledamot i Småföretagarnas Riksförbund hört av sig. Han som skapat sidan En Företagares Vardag på Facebook och brinner för uppgiften att verka för småföretagarnas framtid.

Mats Eriksson är ledamot i Småföretagarnas Riksförbund, han reser landet runt och besöker småföretagare för att höra hur deras verksamhet fungerar. I förra veckan var han hos Ida Collin på Norråkers Lanthandel och gjorde en intervju, där hon bland annat tar upp tobaksavgiften som inte känns bra.

EnForetagaresVardag.se är ett onlinemagasin som publicerar historier från den svenska företagarens vardag. Syftet är att lyfta fram betydelsen av det svenska företagandet, samt att sätta fokus på de olika utmaningar och svårigheter som dyker upp.

Mats Eriksson brinner för småföretagandet i landet och han känner hur småföretagarna allt mer blir tyngda av allehanda avgifter. Nu senast avgiften för att få sälja tobak. Om en ICA-handlare som omsätter miljonbelopp betalar ett antal tusenlappar för tobaksavgiften är inget som märks. Men när småföretagare blir pressade att betala 10.000 kronor i avgift blir det för mycket. De orkar helt enkelt inte med och vissa kanske lägger ner verksamheten.

Eriksson har nu tagit del av Affärsnytt Norrs reportage om Tobaksavgiften som knäcker Harriet och han kommer gå vidare med det här. Bland annat har han vänt sig till Riksdagspolitiker Per Åsling om tobaksavgiften som knäcker småföretagarna. Han kommer också att kontakta andra politiker om de pålagor som Regeringen beslutar om, avgifter som knäcker småföretagarna.

Regeringen jagar småföretagare genom kommunala chockavgifter

Så lyder rubriken hämtad från Mats Erikssons sida, en småföretagares vardag. Han ringer och uppger sig ha läst Affärsnytt Norrs reportage om Harriet och om svaret som kommunalråd Göran Bergström lämnat. Han blir glad över att det finns de som uppmärksammar småföretagarnas problematiska situation, bland annat där Regeringen  på grund av allehanda avgifter.

I förra veckan besökte Eriksson Ida Collin på Norråkers Handel och hon gjorde ett uttalande om Regeringens beslut att ta ut en tobaksavgift. Det reportaget finns att läsa på EnForetagaresVardag.se Att sälja tobak innebär inget stort netto och då kan det bli tal om att sluta med försäljningen. Men det är ändå en vara som folk efterfrågar och som bör ingå i sortimentet.  Kostnaden för Kommunerna uppges variera, vissa uppger att handläggningen tar 10 timmar medan andra Kommuner säger sju timmar.

På Mats Erikssons sida står också att de har hämtat uppgifter om kostnader som kan innebära en avgift på tillståndsansökan från 6.600 kronor till 10.900 kronor. Till detta kommer därefter en årlig tillsynsavgift, som kan vara runt 2-3700 kronor, och som grundar sig på hur många timmar kommunen behöver lägga på inspektionsbesök. Det är samma prövning för tillståndet som vid prövning om utskänkningstillstånd. Det vill säga en kontroll av näringsidkaren bland annat gentemot skattemyndigheter och polisen. Den tidigare lagstiftningen krävde att handlare anmälde tobaksförsäljning.

Mats Eriksson sitter i styrelsen för Småföretagarnas Riksförbund och brinner för uppgiften att försöka hjälpa landets småföretagare. Han berättar:

Jag reser över hela landet, från Ystad till Haparanda och nu har jag åkt och träffat småföretagarna under två månaders tid. Jag har själv varit företagare och vet vad det innebär och den här uppgiften har jag jobbat med i nio års tid. På resan norröver träffade jag Ida Collin i Norråker för att lyssna av hur hon upplever sitt småföretagande.

Eriksson är givetvis inne på att det finnas ingen framtidsutsikt för småföretagare ute i landsbygden om Staten hela tiden kommer med beslut om nya avgifter.  Det är ohållbart och det leder till att många inte klarar att fortsätta verksamheten.

Tacknämligt att Mats Eriksson Småföretagarnas Riksförbund har uppmärksammat vårt reportage om tobaksavgiften som leder till utgifter som får handlare att överväga att stänga butiken. De orkar helt enkelt inte med alla avgifter Regeringen beslutar om.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr