Utmärkelsen Årets Grundare Sverige 2017 – Stig Engström

nyheter

2017-09-22 Stig Engström, grundare av Engcon, tog igår emot utmärkelsen Årets Grundare Sverige 2017 på Entreprenörsgalan Sverige, som hölls på Münchenbryggeriet i Stockholm.
 
Priset delades ut av Mia Rutenius från Grant Thornton, Awardpartner till Founders Alliance. Tidigare på dagen hade de nominerade företagen presenterat inför en jury bestående av framstående entreprenörer. Bakom utmärkelsen Årets Grundare står entreprenörsnätverket Founders Alliance och deras 600 medlemmar och partners, uppges i ett Pressmeddelande.

Juryns motivering löd:

Med stabilitet, uthållighet och blick för nya möjligheter, har denne entreprenör byggt upp sitt företag från grunden. Ett tydligt kundfokus, och grundarens totala engagemang, har skapat ett företag med god lönsamhet, långsiktighet och tydliga framtidsplaner. Genom ett stort engagemang på hemorten har vinnaren skapat nya arbetstillfällen, och bidragit till samhällsnyttan genom att jobba för mångfald och integration, och därigenom hålla orten levande.

Juryn för Årets Grundare: Ordförande Shori Zand – Avesina, Anders Wall – Beijer Invest, Sven Hagströmer – Creades samt Paul Källenius – Consortio.

Stig Engström har alltid varit lite av en uppfinnare och nyskapare, som älskar att göra om och förändra, och därför blev den tekniska banan självklar. Efter några år som anställd startade Stig tillsammans med sin bror företaget Engcon 1990. Företaget fokuserar på att utforma och utveckla utrustning till grävmaskiner, där Tiltrotatorn är den främsta produkten. Den kan beskrivas som grävmaskinens handled, som gör att skopor och andra verktyg kan rotera och tiltas. Det gör grävmaskinen flexibel och ännu lönsammare. Det som började som ett litet företag hemma i garaget har under åren vuxit till en bolagsgrupp med säljbolag i Finland, Danmark, England, Tyskland, Frankrike, Holland och USA samt ett produktionsbolag i Polen.

– Kvällen var över förväntan och det var jätteroligt att jag vann! Det ger en kick och är en bekräftelse på att jag gör något bra och att hårt arbete lönar sig. Att som norrländsk entreprenör bli uppmärksammad så här är extra roligt, säger Stig.

Utmärkelsen Årets Grundare inkluderar grundarna av alla bolag i Sverige med över 100 Mkr i nettoomsättning, 10 Mkr i årsresultat och 10 anställda. Rankingen baserar sig på tre index: Historisk prestation – omsättning och lönsamhet Framtidspotential – ägarandel, hur länge och stort entreprenören kan och vill bygga bolaget, utlandsetablering. Samhällsnytta – sysselsättning, skatt och samhällsengagemang.

– Alla de nominerade bygger fantastiska bolag, och det är väldigt roligt att få lyfta fram ett norrländskt företag och dess grundare, som arbetar uthålligt med att bygga en verksamhet som stadigt växer och utvecklas. Att Stig dessutom gör en stor samhällsinsats genom sitt engagemang på hemorten går helt i linje med Founders Alliance entreprenörsvärderingar. Sverige behöver fler företag som Engcon, säger Founders Alliance grundare Niclas Carlsson.

affarsnyttnorr