DSC00123

Tjejerna i Strömsund lär självförsvar

nyheter

2017-10-31 Nere i Pelarsalen på Allaktivitetshuset i Strömsund är kvällens program Självförsvar. Självaste kommunalrådet Göran Bergström var instruktör.

Det var både skratt och allvar när Göran Bergström instruerade unga kvinnor att utöva självförsvar om de skulle bli antastade. Göran har genom 20 års tid utbildat livvakter och i kväll var det kvinnornas tur att lära lite grundläggande  regler.

DSC00138

DSC00148

DSC00149

 

Det gäller för kvinnor att vara förutseende, på väg hem från exempelvis ett Disco så se till att gå där vägen är upplyst. Eller gå tillsammans några kompisar. Om man blir utsatt så skall man skrika ”Stopp” för det är ett ord som var enda människa, varifrån de än kommer, känner igen. Uppträd inte undfallande utan håll en rak och bestämd hållning och försök att vara stark och bestämd på rösten.

Göran Bergström hade en liknelse om hyenorna som smyger efter sitt byte. De inriktar sig på det svagaste och vekaste djuret. Så är det ofta bland killar och män också. Siktet är inställt på veka flickor som ser rädda ut. Nä räta på kroppen och håll blicken högt. Och glöm inte ordet Stopp.

Utöver de inledande orden var det dags att gå till handling. Göran instruerade i olika sätt att vara beredd och kämpa emot. Syftet med utbildningen är att med lite enkla konster och knep ta sig ur situationen.

Man har all rätt att freda sig och enligt lag har man rätt att försvara sig.

Att kvällen var intressant och rolig, det kan en old lady intyga.

 

 

affarsnyttnorr