tn_gift ok

Tingsrättsdom har fallit – Fängelse och utvisning

nyheter

2019-03-8 På fredag förmiddag meddelades att Solna Tingsrätt har haft slutplädering i ärendet om förberedelse för terroristbrott. De två dömda har anknytning till Strömsund.

David Idrisson, den man som är 46 år och som varit boende i Strömsund, han kom till orten som kvotflykting, har nu fått sin dom om sju års fängelse och utvisning. En medåtalad man i 24-årsåldern också han med anknytning till Strömsund får 4 månaders fängelse. En tredje person, sex månaders fängelse.

David Idrisson. Pressbild.

Förberedelserna till ett terrordåd kunde avbrytas tack vare att SÄPO hade fått indikationer om att något var på gång. I slutet av april 2018 slog de till mot ett förråd i Strömsund och ägaren kunde spåras. Där fanns en stor mängd kemikalier och andra former av vapen samt personlig skyddsutrustning och gasmasker.

Ägaren till lagret av kemikalierna, David Idrisson, uppgav att han hade köpt ett konkurslager av färg men samtidigt fått med alla andra kemikalier på köpet.

David Idrisson 46-år har haft ständig kontakt med andra IS-sympatisörer och  han har också varit delaktig i finansiering, allt i IS namn.

Det var en enhällig dom om att mannen skall dömas till 7 års fängelse och utvisning. Under tid har det framkommit att det planerats ett terrordåd i Stockholm. Polisen har kunnat följa mobilkonversation och chatt om olika alternativa platser som de skulle slå till på. Nu, tack vare att SÄPO kom ligan på spåren kunde en katastrofal händelse undvikas. Styrkt att de beslagtagna kemikalierna skulle användas för bombdåd. Han har också sökt reda på bombmanualer.

Totalt har sex män varit anhållna, tre i inblandningen av planerat terrordåd, och de övriga för terrorfinansiering till IS. Nu blev domen att två får fängelse, 47-åringen i sju år och utvisning. Den yngre mannen 23-år får 4 månaders fängelse. Han är tidigare dömd för rån mot Guldfynd i Östersund 2014.

Dessa två män är från Uzbekistan – Kirgizistan och har varit bosatta i Strömsund.

 

 

 

affarsnyttnorr