Fem-åringarna i kommunen har haft möjlighet att göra en spännande tidsresa. 
Foto: Helvi Rosendahl

Fem-åringarna i kommunen har haft möjlighet att göra en spännande tidsresa. Foto: Helvi Rosendahl

Tidsresa för femåringar i Strömsunds kommun

nyheter

2018-09-14 Satsning på tidsresor för fem-åringar i kommunen. Hur såg livet ut för över hundra år sedan? Vid fem tillfällen i september har fem-åringar från hela kommunen möjlighet att göra en lekfull tidsresa.

-De får se, känna, lyssna, lukta och smaka på livet från förr. Genom lekens magi har de varit med om ett riktigt äventyr, säger förskolläraren Helvi Rosendahl i ett Pressmeddelande. 

Två år i rad har kommunen satsat på Jamtli öppna förskola på Ströms hembygdsgård under sommaren. Verksamheten har blivit en succé och för att ta konceptet vidare och göra det mer tillgängligt för barn från andra delar av kommunen, pågår just nu ett speciellt ”tidsreseprojekt”.

Vid fem tillfällen i september har fem-åringarna möjlighet att göra en annorlunda och spännande tidsresa. Förskolor i Backe, Rossön, Hammerdal, Hallviken, Hoting, Kyrktåsjö har deltagit. Måndagen 17 september blir det en speciell tidsresa på Gäddedes hembygdsgård för förskolorna i Gäddede och Jormvattnet. Temat blir då Gårdfarihandlarens tidsresa.

tn_ljus

Snurrar locket och åker

-Tillsammans med barnen skapar vi en gemensam upplevelse av hur det var att leva och handla för över hundra år sedan. Vi tänder ljuset, tar varandra i händerna, snurrar locket och åker tillbaka i tiden. Alla barn är delaktiga och får hjälpa till att göra alla sysslor som var vanliga i ett hushåll på den tiden. De får både se, känna, lyssna, lukta och smaka på historien. De tycker det är väldigt spännande och roligt, säger förskolläraren Helvi Rosendahl. 

Äventyr på gården

Barnen får nya namn som var vanliga vid förra sekelskiftet, och något klädesplagg som förstärker att de hamnat i en ny tidsepok. Sedan börjar äventyret på gården. Någon får leta efter ägg som måste tas in och tvättas, mattor ska skakas, duken ska manglas och sedan blir det en tur till handelsboden. Äventyret avslutas med en gemensam fika men innan dess ska kaffet malas och tunnbrödstutarna förberedas. Barnen får tillsammans upptäcka hur livet kunde te sig år 1895.

vag

Jag önskar att tidsresorna ger barnen någon slags bild av, och förståelse för, hur det kunde gå till för över hundra år sedan. Att livet såg helt annorlunda ut då, att pengarna var knappa och det ofta var byteshandel som gällde. Genom leken kan vi använda många begrepp inom både språk och matte som går helt i linje med förskolans läroplan, säger förskolechefen Linda Saarinen som är ansvarig för satsningen.

Tidsresorna är möjliga tack vare pengar från Skapande skola.

Bilder: Fem-åringarna i kommunen har haft möjlighet att göra en spännande tidsresa. Foto: Helvi Rosendahl

 

affarsnyttnorr