Kallsa

Thomas gick starta eget-kurs

nyheter

2017-10-1 När Thomas Karlsson i Strand skulle starta sitt företag var det självklart att gå en starta eget-kurs. Nu, ett år senare, växer företaget och blev nyligen nominerat som en av tre finalister till utmärkelsen Årets serviceföretag i Strömsunds kommun.

– Det känns fantastiskt roligt, säger Thomas Karlsson med företaget Strandbergets motor och fritid i Strand i ett Pressmeddelande.

På skoterns dag förra året hade Thomas Karlsson invigning av sitt nya företag, Strandbergets motor & fritid. Affärsidén går ut på att sälja olika fordon och annan utrustning för en aktiv fritid, till exempel skotrar, ATV, båtar, tillbehör, reservdelar och kläder. Företaget utför även service och reparationer.

– Jag har alltid haft ett stort motorintresse och det har länge varit en dröm att få starta upp något här på gården. När sedan tåget stod på perrongen var det bara att hoppa på och det har jag inte ångrat även om det innebär mycket hårt arbete, säger Thomas Karlsson.

Självklart att gå kurs

För honom var det självklart att börja med att gå en starta eget-kurs, även om han sedan tidigare har erfarenhet av att vara egen företagare. Strömsunds utvecklingsbolag erbjuder kurser i samarbete med Nyföretagarcentrum och arbetsförmedlingen.

– Varje år är jag i kontakt med ett 50-tal personer på dessa kurser, av dem går cirka hälften vidare med sina idéer. Vi hjälper till att upprätta affärsplan, marknadsplan och budget. Syftet är att företagaren lättare ska kunna ta beslut om affärsidén är hållbar och bärkraftig. Affärsplanen är användbar i kontakter med både bank och myndigheter. Vi samarbetar även med ALMI Företagspartner rörande rådgivning och finansiering, säger rådgivaren Bengt Wiklander.

God planering och driv

Han menar att det absolut viktigaste för en företagare är god planering, driv och kompetens. Sedan är det bra att ta hjälp av sina nätverk och att vara uthållig. Resultaten kommer inte över en natt.

– Där kan arbetsförmedlingens starta eget-bidrag vara ett bra smörjmedel. Överlag tycker jag att det är goda förutsättningar för att driva företag i kommunen, säger Bengt Wiklander.

Vill vidareutveckla sitt företag

Thomas Karlsson i Strand kan nu se tillbaka på sitt första år som företagare. Han har i dagsläget mer jobb än han mäktar med och planerar för framtiden.

– Jag vill stärka företaget ekonomiskt för att kunna utvecklas framåt. I dagsläget har vi mycket jobb, mestadels reparationer av olika slag. Min dröm är att kunna anställa ytterligare en person och bygga ut verkstaden, säger han.

En nyhet inför säsongen är skoteruthyrning i samarbete med Maskinkonsulten.

– Där ska vi erbjuda privatpersoner och företag skräddarsydda paket med både boende, utflykter och skoter. Det tror jag på. Vi kommer även att börja hyra ut och sälja lavinpaket, säger Thomas Karlsson.

Tufft men roligt

Han trivs med att vara egen företagare, även om det är en tuff bransch med hård konkurrens. Det är ett ständigt vågspel med små marginaler.

Vad är det bästa med att vara egen företagare?

– Att träffa alla kunder och vägleda dem till rätt produkter. När jag talat mig varm för en skoter som de provkör och sedan kommer tillbaka med ett stort leende. Det är en härlig känsla. Därför känns det givetvis jättekul att vi var en av tre nominerade till utmärkelsen Årets serviceföretag. Då vet vi att vi alla fall gjort något bra, säger Thomas Karlsson och skrattar.

affarsnyttnorr