Pressbild.

Pressbild.

Terrorhärvan växer – koppling till Strömsund

nyheter

2018-12-28 Mannen som varit bosatt i Strömsund anhölls i våras efter att SÄPO slog till mot ett förråd där 46-årigen hade ett större lager av kemikalier. Han har i samverkan med andra från Uzbekistan och Kirgizistan men bosatta i Sverige samlat in farlig utrustning för att skada och döda. Pengar har skickats till Islamistiska Staten, IS där ytterligare en person med koppling till Strömsund är åtalad för terrorfinansiering.

Härvan växer runt misstankarna om förberedelse till terrorbrott där två personer med koppling till Strömsund står åtalade. Den ene mannen har införskaffat stora mängder kemikalier och dessutom bistått IS med pengar. Samtliga inblandade kommer från Uzbekistan och Kirgizistan men bosatta i Sverige. Mannen som köpte in gifttunnorna uppges vara folkbokförd första gången 2009 i Strömsunds kommun. Han har genom åren förekommit upprepade gånger i brottsregistret för diverse brott.

Under torsdagen väcktes åtal mot samtliga inblandade och antalet misstänkta är sex personer. Samtliga med utländsk härkomst, där två av dem har koppling till Strömsund. En  är åtalad för ekonomisk finansiering till IS.

Tunnorna som hittades i förrådet i Strömsund, innehöll 100 liter vätska, det uppges vara svavelsyra och därtill cirka 5 liter väteperoxid. De inblandade skall ha förberett sig väl, införskaffat, förvarat och sammanställt två strids-selar, fyra kommunikationsradioapparater med headset, en ryggsäck, en gasmask, en gasmaskväska, ett gasmaskfilter, ett hölster, ett par knäskydd, två bajonetter och fyra stridshandskar.

tn_gift ok

 

Tunnor som tas i beslag i Strömsund den 30 april 2018. Foto: Barbro Ericson

Väteperoxid är förbjudet för allmänheten att inneha i koncentrationer över tolv procent, när man kan göra bomber av det. Det var framför allt det som användes för att göra bomberna på tunnelbanan i London”, säger Henric Östmark, sprängmedelsexpert och forskningschef på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

I stämningsansökan står det att brottet som förberetts ”har allvarligt kunna skada Sverige”. Det står även att syftet skall ha varit att injaga fruktan i befolkningen samt att allvarligt destabilisera grundläggande strukturer i Sverige.

”Faran för att brottet ska ha kunnat fullbordas inte har varit ringa”.

Åklagaren lyfter i sin bevisning mot männen fram flera faktauppgifter. Bland annat en omfattande chattkonversation där det skall ha framgått att tre av de inblandade planerade ett terrorbrott. Dessutom lyfts information kring köpet av kemikalier fram.

Tunnorna hittades som sagt den 30 april i Strömsund och de skall vara inköpta av ”Strömsundsmannen” under februari. Inför köpet skall mannen ha gjort sökningar på nätet som pekar på att det gjorts i terrorsyfte. I chattkonversationer mellan de inblandade skall även uttrycket ”al-Dawlat” ha förekommit, vilket enligt Säpo är ett annat namn för terrorgruppen IS.

Tillsammans skall männen ha fört över cirka 20 000 kronor till en mottagare i Turkiet. Pengarna ska ha varit avsedda att hamna i terrorgruppen IS händer.

Rättegångens tas upp igen efter helgerna, den 7 januari och beräknas pågå under en månads tid.

 

 

affarsnyttnorr