tn_DSC_0208

Sviter efter Sulfitfabriken i Ulriksfors

nyheter

2017-10-10 För två veckor sedan uppdagades att marken vid Förskolan Regnbågen i Ulriksfors innehöll tungmetaller. Något som måste härstamma från sulfitfabrikens tider som lades ner 1947. Men Kommunen är snabb i vändningarna för att sanera.

Miljö- och hälsoskyddsingenjör Tomas Hedin uppger att de tog omgående tag i problemet i och med att det upptäcktes att marken har en tre decimeter tjockt lager jord som är förorenat. Och nu kommer en grävare att ta bort all den förorenade jorden, cirka 3.000 m2,  som finns på lekplatsen till Regnbågens förskola.

tn_DSC_0217

Slutsatsen att det finns tungmetaller i jorden är att i närheten låg en sulfitfabrik som upphörde 1947. Den förorenade jorden, som ingen vetat varit förorenad, har tagits ifrån området vid älven för att användas till bland annat gräsmattor.

Med ett laserinstrument har marken undersökts och då upptäcktes föroreningen.

tn_DSC_0228

-Först trodde vi att det rörde sig om Kisaska men det var andra ämnen. Det här hände för två veckor sedan och nu kommer det att göras en riskreducering, marken på lekplatsen skall städas upp så barnen kan leka där igen inom kort, framhåller Tomas Hedin vid Strömsunds kommun.

affarsnyttnorr