Håkan Olofsson. Arkivbild Be.

Svenskt Näringsliv har uppmärksammat Strömsundsmodellen

nyheter

2019-02-19 Strömsunds kommun tar hjälp av näringslivet för att nyanlända ska få arbete. En uppmärksammad modell som Svenskt Näringsliv skrivit om. Arbetsmarknaden I Strömsund ska samarbeta mellan det offentliga och privata för att göra nyanlända anställningsbara för osubventionerade arbeten. Detta inom områden där det råder arbetsbrist.

Projektet som startade hösten 2018 involverar privata arbetsgivare, kommunen, fackföreningar och arbetsförmedlingen. Arbetslösheten har bland nyanlända sjunkit med runt 20 procent sedan starten i höstas.

– Sammansättningen av styrgruppen är unik där vi har representanter från privata företag, fackförening och kommun i samverkan. Det är vi nog rätt ensamma om i Sverige, säger Håkan Olofsson chef för arbetsförmedlingen i Strömsund.

Det privata näringslivet representeras bland annat av Engcon som är en av kommunens större arbetsgivare. Här arbetar idag sju nyanlända som gått igenom utbildningsprogram och nu praktiserar på företaget. Under två månader har personerna fått en finansierad språkutbildning i Engconsvenska som kombinerats med tre dagars praktik på företaget.

– De nyanlända är en utmaning för hela samhället. Om vi ska kunna behålla välfärden i Sverige måste alla ta sitt ansvar och hjälpa till så att nyanlända blir anställningsbara för riktiga osubventionerade arbeten, säger Mikael Persson, personalchef på Engcon.

Enligt honom är språket avgörande faktor för integration. Därför har Engcon satt upp regeln att på arbetsplatsen pratar alla svenska och inget annat språk får förekomma.

– Vi har en språkutbildning där de nyanlända lär sig förstå Engconmanualerna som är en förutsättning för att kunna arbeta med till exempel montering.

Totalt har Engcon tio personer i programmet, varav sju passerat språkutbildning och delar av praktikperioden, dessa arbetar nu i företaget i olika anställningsformer.

– Även om alla inte får fast anställning direkt efter avslutad utbildning så är vårt mål att alla ska få ett riktigt jobb utan subventioner så snart som möjligt. Vissa får till att börja med en visstidsanställning, säger Mikael Persson.

Rekryteringen har gått via arbetsförmedlingen som bjudit in nyanlända med lämplig bakgrund till ett studiebesök på företaget. Därefter har de nyanlända fått anmäla sitt intresse och två personer åt gången har tagits in i programmet.

– De kommer från olika delar av världen från Afghanistan, Afrika och Syrien och det som är positivt är att alla har hög arbetsmoral och jobbar hårt när de är på arbetsplatsen, säger Mikael Persson.

Strömsund kommun med 11 800 invånare har 365 vuxna nyanlända, idag är 180 av dessa arbetslösa eller i program.

– Vi har halverat antalet. Vi ser att alla har olika utbildningsbehov en del är analfabeter och då är steget mycket längre till arbetsmarknaden, säger Håkan Olofsson som ser pragmatiskt på problemet.

– Samverkan med alla parter är A och O för att lyckas. Målet måste vara en osubventionerad anställning även om det är en trestegsraket med olika individuella lösningar. Utbildningskostnader som finansieras antingen via CSN, aktivitetsstöd eller rent försörjningsstöd, därefter ett subventionerat nystartsjobb men i tredje steget måste det vara en övergång till osubventionerad anställning, säger Håkan Olofsson som inte ser några risker för osund konkurrens trots att upplägget till stora delar finansieras med offentliga medel åtminstone det första året.

Jag ser ingen risk för undanträngningseffekt i dagsläget. Många företag i Strömsund har behov av kompetens och arbetskraft. Vi utbildar till de jobb som finns, där det råder arbetsbrist. Det är inte så att det här projektet tar jobb från andra. Hittills har vi i Strömsund haft en sjunkande arbetslöshet. Men det kan ju ändras beroende på konjunkturen, säger Håkan Olofsson.

Så här fungerar Strömsundsmodellen

En styrgrupp och en arbetsgrupp med representanter från privata företag, fackföreningar, kommunen och arbetsförmedlingen samverkar.

Arbetsgruppen har gemensamt identifierat var det finns behov av arbetskraft – inom vården, industrin och handel/restaurang. Kommunen tar ansvar för utbildning på gymnasienivå, arbetsförmedlingen bedömer vilka som klarar utbildning på den nivå som efterfrågas, företagen ordnar praktikplatser kombinerat med utbildning i svenska. Stimulansmedel är studiestöd, aktivitetsstöd eller försörjningsstöd, efter utbildningsperioden som är 1-1,5 år kan det finansieras som exempelvis nystartsjobb det vill säga en lönesubventionerad anställning. Nystartsjobb kan företagen får bidrag för i två år.

 

 

affarsnyttnorr