Handlare Thomas Lundström Strömsund är positiv till DUA-

Handlare Thomas Lundström Strömsund är positiv till DUA-

Strömsund visar vägen genom DUA

nyheter

2017-11-21 I går måndag befann sig en delegation från Strömsund i Stockholm för att informera om framtidens modell att lösa arbetslösheten. Sysselsättning är huvudsaken för unga och nyanlända.

Thomas Lundström på ICA Simonsons är i Stockholm för att inspirera övriga Sverige att ta till sig Strömsunds upplägg att förhindra arbetslösheten bland unga och nyanlända. Enligt uppgift har arbetslösheten i Strömsund sjunkit efter att olika organisationer började samarbeta. Och nu var det dags att inta Stockholm vid DUA-dagen för att inspirera resten av Sverige att gå samma väg. DUA är förkortning av Delegation för unga och nyanlända till arbete.

Som vi tidigare skrivit så är det en grupp sammansatt av Strömsunds kommun, arbetsförmedlingen, facket och näringslivet som gått samman i en utvecklingsgrupp som förkortas DUA. Syftet är att ge flera unga och nyanlända sysselsättning, något som slagit väl ut i Strömsund.

Det goda ryktet har varit inspirerande och nu är också andra orter i landet intresserade av att hänga på den nya modellen.

Thomas Lundström ICA Simonsons uppger att mycket bygger på att lära av varandra, målsättningen är att få ut så många som möjligt i jobb.

I hans affär i Strömsund har flera nyanlända fått komma in och pröva på arbetslivet. De har fått följa hela kedjan inom handeln, från att vara med när varor beställs, anländer till butiken, sorteras upp i hyllor och för några har de också kommit så långt att de jobbar i kassan. Allt känns bara positivt uppger Thomas och tillägger:

En av våra medarbetare började som praktikant genom det här samarbetet och han är idag anställd på deltid.

affarsnyttnorr