Arkivbild

Arkivbild

Strömsund mest utsatt för inbrott

nyheter

2017-05-17 I en färsk undersökning som Villaägarnas riksförbund gjort visar statistiken att flesta inbrotten har skett i Strömsunds kommun jämfört över länet.

Statistiken visar att Strömsunds kommun utsatts för flest villainbrott över tid jämfört med Berg och Åre där inga inbrottsanmälningar alls kom in under 2016. Det visar den statistik som Villaägarnas riksförbund tagit fram.

Totalt sett klarar sig jämtlänningarna riktigt bra vad gäller inbrott.  Det är bara Gotland som rapporterade färre inbrott under förra året.

Men enligt statistiken är Strömsund den kommun i länet där inbrotten över tid ökat mest, med 191 procent jämfört med för 20 år sedan. Jämfört med Ragunda där ökningen under samma period  visar på 49,7 procent, Bräcke 28,2, Krokom 10,5 och i Östersund och Härjedalen dryga 40 procent.

Statistiken visar att inbrottsfrekvensen i Jämtland är relativt låg, jämfört med riket i övrigt. Samtliga kommuner placerar sig i botten av listan sett över hela landet.

Villainbrotten totalt har ökat med 53 procent mellan 1996 och 2016. Störst risk för inbrott i hus löper den som bor i Solna. Där drabbades 4,6 procent av småhusen av inbrott under 2016.

Inbrott i hus och hem är en integritetskränkning och något som småhusägare är särskilt oroliga för. Polisen och kommunerna behöver prioritera det brottsförebyggande arbetet. Dessutom behöver fler inbrottstjuvar sättas fast. Vi måste vara beredda att lyfta på alla stenar för att bryta trenden varaktigt, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund i ett pressmeddelande.

Enligt Villaägarnas statistik, som baseras på siffror från Brottsförebyggande rådet, polisanmäldes förra året 62 inbrott i småhus i Jämtlands län,

affarsnyttnorr