Stölder av terränggående fordon

nyheter

2018-11-17 Om det är vår, sommar eller vinter gäller att "låsa fast allt som är löst" då bli det inte så enkelt för tjuven att plocka med sig. Nu är det högaktuellt med terränggående fordon och Polisen uppmanar ägarna att märka och låsa in fordonen.

För närvarande har inte snön ännu riktigt lagt sig i region Nord, men säsongen för snöskoterstölderna är i antågande. Stölderna av ATV/4-hjulingar pågår i stort sett under den snöfria perioden varje år.

Anmälningar om snöskoterstölder samt stölder av 4-hjulingar har inkommit till polisen dock i betydligt mindre omfattning under perioden 18-09-01 till 18-11-02 än under samma tidsperiod 2017.

Polisen uppmanar ägare av snöskotrar och ATV/4-hjulingar att låsa in sina maskiner när de inte används.

– Det absolut bästa sättet är att låsa in maskinen om man har möjlighet till det, säger Mats Lundén, polis vid Brottsamordningen i Region Nord.

Ofta stjäls maskinen från gårdsplanen, antingen parkerad eller lastad på släpvagn. Om snöskotern eller ATV/4-hjulingen står parkerad så binder tjuven fast maskinen i en bil och drar den därifrån, för att lasta på den för transport längre bort.

– Vi ser inte att det säljs så mycket stulna skotrar utan vår bedömning är att gärningspersonerna slaktar dem och så säljs de i delar. När det gäller stölderna av ATV/4-hjulingar så finns det uppgifter att en del av de stulna maskinerna försvinner utomlands, säger Mats Lundén.

De skoterägare som låser sina fordon använder ofta ett bygellås för drivmattan. Men det hjälper inte när maskinen bogseras bort. En snöskoter är idag relativt enkel att tjuvkoppla, även de nya maskinerna.

– Det är många som har en övertro på nyckeln, men en snöskoter eller ATV-4-hjulingär är inte så svåra att tjuvkoppla, säger Mats Lundén.

När en snöskoter eller ATV 4-hjuling ska förvaras är det bästa att låsa in eller låsa fast maskinen. Men det kan också vara bra att DNA-märka snöskotern och 4-hjulingens delar på olika ställen. Då är det enklare att identifiera maskinen även om den skulle ha skruvats i delar.

Försäkringsbolagen kan ofta hjälpa till med information om hur man ska gå till väga för att använda sig av Märk-DNA. Det kan vara så att en del försäkringsbolag kan ha någon form av självriskreducering om man använt Märk-DNA.

affarsnyttnorr