Arkivbild Be. Emil Martinsson, elitskytt som lovordar utbildningen på Skyttegymnasiet i Strömsund .

Arkivbild Be. Emil Martinsson, elitskytt som lovordar utbildningen på Skyttegymnasiet i Strömsund .

Skyttegymnasiet i Strömsund söker riksintag

nyheter

2019-02-5 Nu har Strömsunds kommun lämnat in en ansökan till Skolverket att skyttegymnasiet får RIG-status igen. Ansökan har skickats in efter att Svenska Skyttesportförbundet gett en rekommendation.

Skyttegymnasiet i Strömsund har varit vida känt för gedigen utbildning och med fina framgångar  Elever från hela Sveriga har sökt till utbildningen.  Men 2011 övertog Sävsjö kommun det rikstäckande intaget som Hjalmar Strömerskolan i Strömsund tidigare varit tilldelad. I stället fortsatte utbildningen som nationellt utbildningsprogram.

Utbildningen i Strömsund drog igång 1980 där Jonas Lindberg från Tullingsås var en drivande profil. Hans stora engagemang inom skytte och ungdom gav resultat. Det blev så småningom en skyttehall och Hjalmar Strömerskolan blev med tiden ett Riksidrottsgymnasium (RIG). Men för några år sedan tog Torsby över statusen som RIG.

Nu har Strömsunds kommun fått rekommendationer av Svenska Skyttesportförbundet att ansöka på nytt om RIG-status. Kommunen har nu tagit beslut och lämnat in en ansökan till Skolverket.

Strömerhallen är byggd med 10- 25- och 50-metersbanor. I programmet ingår skytte, idrottspsykologi, kost och näringslära samt etik och moral. Även om Strömsund förlorade RIG-statusen så har gymnasiet fortsatt, men med nationellt idrottsutbildningsprogram. Resultaten har under tid fortsatt vara goda där flera elever deltagit i internationella tävlingar och dessutom ingått i seniorlandslaget med framgång.

affarsnyttnorr