skattev

Skumraskfigurer med kunskap – akta dig

nyheter

2017-03-21 Gång på gång ´har vi skrivit om hur folk luras genom uppmaningar att logga in på olika sidor. Att uppge ett konto för att endast betala ett porto på en gåva. Eller kanske kryssa i ett OK eller JA i all hast. Nu är det Skattemyndigheten som varnar.

Det är deklarationstider. Då växlar bedragarna upp sina ansträngningar för att lura till sig pengar.

”Varning för bluffmejl i samband med deklarationen! Släng bluffmejl utan att klicka på länkar”, varnar Skatteverket på sociala medier.

På tisdagen öppnar Skatteverket portarna på sin webbplats för svenskar som vill ta sig en titt på sin inkomstdeklaration. Det innebär att det även är högsäsong för bedragare som vill lura till sig pengar i myndighetens namn.

Vid flera tillfällen tidigare har Skatteverket varnat för bluffmejl i samband med deklarationen, och nu har man märkt av att det cirkulerar bluffmejl där bedragare utger sig att komma från myndigheten, berättar Andreas Olsson, säkerhetsrådgivare på Skatteverket, för Aftonbladet.

– Vi fick in ett exempel ganska raskt och kunde konstatera att det är av det nu klassiska snittet. Man utger sig för att vara från Skatteverket, med våran logga, och att det vankas skatteåterbäring, säger han.

Det har även hänt att människor har förlorat pengar till följd av bedrägerierna.

– Vi har fått indikation på att det är någon enstaka som faktiskt har gått på det och blivit av med pengar, men det är väldigt sällsynt, säger Andreas Olsson.

”Elak kod kan följa med länken”

I bluffmejlet uppmanas användaren att klicka sig vidare genom en länk, för att på så vis få reda på hur stor skatteåterbäringen är. Men i stället kan länken innebära att bedragaren kan ta kontroll över datorn genom en så kallad trojan. Om man drabbas av en trojan kan det krävas större åtgärder för att komma till rätta med problemet.

– Tyvärr är det så att ibland kan virus eller en elak kod följa med den här länken, så att det sker en installation i datorn, som man inte märker. Därför rekommenderar jag att, om man har gått på det här fullt ut, att om-installera sin dator, säger Andreas Olsson.

Det finns flera sätt att undvika att bli lurad. Skatteverket skickar aldrig information om skatteåterbäringen via mejl. Myndigheten informerar människor via den traditionella deklarationsblanketten som skickas till folkbokföringsadressen, samt genom mejl till den som registrerat en digital brevlåda.

affarsnyttnorr