Mogna kvinnor i Hammerdal.

Mogna kvinnor i Hammerdal.

Själens medicin finns i vävstugan

nyheter

2018-08-4 I mitten av juli hade flera mogna kvinnor från Hammerdal utställning på Hembygdsgården av handvävda alster som vävts genom tiden. Det var 40-års jubileum för Vävstugan och det uppmärksammades av många intresserade besökare.

Vävstugan i Hammerdal kom igång för 40 år sedan och under dessa år har en del lämnat föreningen medan andra kommit till. Idag finns tre damer kvar sedan start och det är Iris Rödén, Elisabeth Johansson och Elsa Andersson.

Dessa tre damer påpekar, att det där med att träffas och väva är av stort socialt värde. Att väva är själens medicin. Men det händer ibland att man har varit i Vävstugan och kommer hem utan att egentligen fått till något i vävstolen, då är det bevis på hur roligt vi har, uppger Iris, Elisabeth och Elsa.

tn_DSC04361

tn_bra damFr v Elisabeth Johansson, Iris Rödén

Vävstugan har ungefär 50 medlemmar, därav runt 30 som är aktiva.

-Vi har 14 vävstolar och många av oss är trofasta ”mogna kvinnor”. Under årens lopp har vi tillsammans fått fram alla dessa alster, allt från vävda gardiner och dukar till plädar och mycket annat.

Ja det är fantastiska hantverk som kommit till under glada gemensamma stunder.

Att se alla vackra alstren på Hembygdsgården i Hammerdal var fascinerande. Det ena konststycket överträffade det andra. Att tänka sig alla arbetstimmar bakom en handvävd gardinlängd. Det är åtskilliga.

tn_DSC04360

Dagens evenemang lockade också många besökare till bakstugan där det gick att köpa nybakat tunnbröd. Åtgången var stor och några fick vänta till nästa dag för att få det efterlängtade brödet som Yvonne Karlsson, Gun Johansson, Karin Lindroth bakade.

Givetvis var det kaffeservering med mjukstut och våfflor samt lotteri. En härlig dag som visar vad fingerfärdiga mogna kvinnor i Hammerdal kan åstadkomma.

 

affarsnyttnorr