Arkivbild: Be

Arkivbild: Be

Samisk förskola i Strömsunds kommun högt prioriterad

nyheter

2018-08-13 Strömsunds kommun satsar hårt på den samiska förskolan och ligger därmed först bland de samiska Jämtlandskommunerna i resultat. Ungefär 900 000 kronor, eller 34 procent, av statsbidraget går till samisk förskola.

Det är lovord över Strömsunds kommun som satsar stort på den samiska förskolan och ligger därmed i täten av de samiska förvaltningskommunerna i Jämtland. Stora pengar har satsats under den här mandatperioden. Runt 900.000 kronor går till samiska förskolan i Strömsund som lagt 70 gånger mera i jämförelse med Bergs kommun.

Kommunalråd Susanne Hansson (s) framhåller hur viktigt det är att de samiska barnen i tidig ålder får lära sig språket som fått en allt mera framträdande betydelse bland Samerna. Hon framhåller att sydsamiskan har haft en tillbakagång så nu är det dags att hålla liv i språket och då börjar man med barnen.

Även oppositionsråd Göran Espmark © är nöjd med satsningen.

Efter Strömsund ligger Jokkmokk, som lagt 740 000 kronor eller 28 procent, och på tredje plats  Lycksele kommun som använt närmare 680 000 kronor, eller 25 procent, av statsbidraget till förskolan, framgår i mätningarna.

affarsnyttnorr