Arkivbild Be. Aanna Johansson Larsson i mitten på bild för traditionerna vidare.

Arkivbild Be. Aanna Johansson Larsson i mitten på bild för traditionerna vidare.

Samernas nationaldag 6 februari

nyheter

2019-02-6 Idag den 6 februari är det Samernas nationaldag. Den firas årligen sedan 1992 och traditionerna håller i sig och intresset växer. Inte enbart för Samerna utan för gemene man. I Strömsund och Gäddede firas dagen med olika aktiviteter och föreläsningar.

I Strömsund hissades den samiska flaggan utanför kommunhuset klockan 09.00 idag onsdag. Aanna Johansson Larsson höll tal och Sameföreningen med barn sjöng samiska sånger. Ortens gator och vid Hembygdsgården finns fina ljussmyckningar i de samiska färgerna. Hela dagen går i samernas tecken och vid torvkåtan intill Granbacken kommer att bjudas på fika, bland annat torkat renkött och föreläsningar .

Under kulturveckan finns tre utställningar på Folkets Hus i Strömsund som pågår från den 3 februari med avslutning den 3 mars med workshop.

I Gäddede firas givetvis den samiska nationaldagen bland annat med föreläsning.

På Naturrum i Gäddede föreläser Gustav Jillker klockan 18.30. Han kommer att berätta om ”Frostvikssamerna och frikyrkorörelsen” om mötet med väckelsen för 100 år sedan.

Det skall tilläggas att till midsommar kommer Frostviken-Hotagens samebyar att arrangera 100 årsfirande i Ankarede.

Samernas nationaldag firas sedan 1992 den 6 februari för att högtidlighålla minnet av den första samiska kongressen som ägde rum denna dag 1917 i Trondheim. Beslutet om samernas nationaldag fattades på den 15:e samiska konferensen i Helsingfors. Samernas nationaldag firas i hela Sameland. Den 6 februari är en flaggdag och i Sverige flaggar många kommuner i de samiska områdena med både den samiska och den svenska flaggan. I Norge utlystes dagen till allmän flaggdag inför 2004.

Samekonferensens beslut 1992 var formulerat på nordsamiska och innehöll begreppet ”sámi álbmotbeaivi”, som översatt till svenska blir ”samernas nationaldag”. Dagen firades första gången 1993.

Samernas nationaldag är till för alla samer, oavsett var de bor och på den dagen ska den samiska flaggan hissas och Sámi soga lávlla (Samefolkets sång) sjungas på samiska.

affarsnyttnorr