tn_DSC_0469

Rekordsommar för biodlaren Pernilla Persson

nyheter

2018-10-10 Hemma på gården i Strömsund har Pernilla Persson sina kupor med arbetande bin. Denna sommar har de producerat 90 kg och kunderna har stått på kö för att köpa. Pernilla berättar:

-Nu håller jag på att förbereda en blandning av äggkartong och sopp som jag eldar i en så kallad rökpust. När man öppnar en kupa så kan bina bli lite upprörd om man är för hastig i rörelserna och då är det bra att kunna puffa lite rök på dem så att de lugnar ner sig. De vill ju försvara det dom har, alltså den honung dom har producerat, säger Pernilla Persson, ordförande i Vattudalens biodlarförening.

tn_DSC_0430

tn_DSC_0440

Pernilla byter om till en heltäckande dress som gör det omöjligt för stingsliga bin att ta sig igenom. tn_DSC_0441

Det är full fart i kuporna idag.

tn_DSC_0454

I kupan huserar upp mot 50.000 ivriga nordiska bin och det föds nya hela tiden.

-Nordiska bin är en lantras som står emot kyla väldigt bra. I kupan finns arbetarbin, drönare och en drottning. Drottningen lägger ett litet ägg som ser ut nästan som en liten maggot som sedan utvecklar sig till en larv som slutligen blir ett bi. Det går en drottning på  cirka 50.000 bin. Honan flyger ut ur boet en gång i hela sitt liv för att para sig och hon kan få upp till 80.000 ägg, sen lämnar hon aldrig kupan igen. Om drottningen försvinner på hösten så dör samhället. Om det sker på våren eller sommaren kan man köpa en ny drottning. Det finns människor som har drottningodlingar.

tn_DSC_0459

– Jag har tre kupor. Antalet lådor på en kupa regleras av årstid. Nu på lågsäsong (höst och vinter) är de invintrade på två lådor. På sommaren har jag upp till fem lådor på en kupa. Det är fördelat på yngellådor och skattlådor. I varje låda finns tio ramar. Varje ram om den är full med honung väger 2 kg.

tn_DSC_0464

Pernilla tar upp ramar ur kupan för att visa hur bina har producerat honung. De bygger vax hela tiden.

-In mot mitten av kartan samlas larverna, det ser man eftersom ytan ser lite mörkare ut och lite bubblig. Här finns massvis med honung. Det man ser ute på kanten är täckt honung.

tn_DSC_0469

-Det är snart dags för bina att göra vinter. Man kallar det för att draget den här årstiden är slut. Inför vintern kollar jag så att det finns åtminstone 15 kg honung eller sockerlösning som utfodring eftersom de inte går ut på vintern för att skaffa någon ny mat.

tn_DSC_0475

I sommar har skörden varit god.

-Det har varit ett jättebra år för oss biodlare i Strömsund eftersom det varit sån värme. Ett fantastiskt år. Man blir fascinerad av hur mycket honung det kan bli och dessutom är bina jätteviktig för miljön. De pollinerar och det blir mycket nya växter.tn_DSC_0484

-Just nu är vi 25 medlemmar i föreningen och vi ser gärna att det blir fler biodlare. Kontakta oss via vår facebooksida om du vill veta mer, avslutar Pernilla Persson, ordförande i Vattudalens biodlarförening.

Text och bild: Cathrine Blixth.

affarsnyttnorr