Pengar flödar till IS – Strömsundsbo åtalas

nyheter

2018-12-29 Åtal har nu väckts i det uppmärksammade terrorbrottsmålet där två personer som bott i Strömsund finns med. Den ene är 46-åringen, där SÄPO beslagtog tunnor med farliga vätskor. Men det har också väckts åtal mot en 24-årig man som skickat pengar till Islamistiska Staten.

Mannen som är misstänkt för att ha skickat pengar till Islamistiska Staten är 24 år och varit bosatt i Strömsund. Han blev dömd 2014 efter ett rån. Mannen kommer från Kirgizistan. Nu har åtal väckts i det uppmärksammade terrorbrottsmålet där 24-åringen och mannen som uppgetts som 46-åringen med bostad i Strömsund är två av de åtalade. SÄPOs tillslag av gifttunnorna i Strömsund gjordes i våras men ytterligare en person på orten har nu åtalats efter det uppdagats att han skickat pengar till Islamistiska Staten.

24-åringen är straffad sedan tidigare, efter ett rån vid Guld Fynd i Östersund 2014 då han klev in i butiken med yxa och en soft argun för att tvinga till sig smycken. Nu misstänks han ha skickat pengar via den medåtalade 46-åringen till sin pappa som uppges vara aktiv inom IS. Hans handling misstänks vara att pengarna skall gå till finansiering av en sammanslutning som begår terroristbrott.

Bevisningen är omfattande där det finns mängder chattar, bankhandlingar samt sms till 46-åringen. Där framgår att han vill ha hjälp att skicka pengarna till pappan. I samband med att nationella insatsstyrkan genomförde en husrannsakan i 24-åringens bostad i september anhölls han men släpptes efter förhör. Vid förhör uppgav han att pengarna han fört över till 46-åringen var en skuld samt att ge hjälp till en vän i Kirgizistan där 24-åringen kommer ifrån. Samtliga åtalade är från Uzbekistan och Kirgizistan.

affarsnyttnorr