P4 Jämtland tar upp strömavbrotten i Ringvattnet

nyheter

2019-03-22 Håkan Lundqvist från Radio Jämtland kom till Ringvattnet för att lyssna av bybornas utsatthet när det är ständiga elavbrott. EOns svar är att om ungefär ett år skall försörjningen fungera bättre.

Reaktionerna uteblir inte när ett 20-tal bybor samlas på Valhall i Ringvattnet för att informera P4 Jämtland om deras utsatthet när det ständigt är elavbrott. Per Hugo Hugosson uppger att ”det tillhör våra rättigheter” att ha en elförsörjning som fungerar.

Det var annat på Graninges tid, då fungerade det riktigt bra, men när EOn tog över blev det mycket sämre. Vi har ungefär ett 30-tal långa elavbrott varje vinter, uppger Per Hugo och hans fru Elisabeth tillägger:

-Det händer att när jag gjort i ordning för att baka bullar, då far strömmen och allt blir förstört.

Ja allt är som ett pussel, på grund av att EOn inte klarar elförsörjningen. Och det skall tilläggas att Ringvattnet är inte den enda by som drabbas av strömavbrotten. Det är samma problem i hela Flåsjöbygden.

Joakim Mikaelsson bor i Sörvik utanför Alanäs och han har stora problem, framför allt eftersom han har djur.

-Vi är en barnfamilj och med djur på gården och största problemet för mig är att klara vattenförsörjningen. Jag har egen brunn och vattnet måste pumpas upp, så när strömmen far då stannar den. Jag har egna elaggregat men inte i den kapaciteten som klarar att driva vattenpumpen. Jag har varit i kontakt med EOn om hjälp att köpa in och få hjälp med el-installationen av ett större elverk, men det är kalla handen. Kostnaden ligger runt 60.000 kronor och det är inget man kan köpa, framför allt inte när det är EOn som är orsaken.

Håkan Lundqvist ställer frågan:

Funderar du på att göra dig av med djuren, blir svaret:

-Det är inget alternativ.

Det finns 20 fastigheter i byn med fast boende som drabbas kontinuerligt av strömavbrott. I dessa 20 fastigheter finns totalt 24 elverk som de själva fått införskaffa och bekosta. En kostnad som inte EOn tar. Däremot har elräkningen reducerats med en symbolisk summa efter att strömmen varit bort en längre tid. Det vill säga runt 10 timmar i sträck och däröver. Men EOn borde också ställa upp ekonomiskt när privata personer måste investera i dyra elverk på grund av att elförsörjningen inte fungerar.

Roland Svensson, som kontaktades av Radio Jämtland,  har tre egna elverk utplacerade i huset och verkstadslokalen. Han berättar:

-Man får faktiskt känslan av att bo i en husbil. Det är batteridrivna lampor och en spis som går på gasol. Men att driva värmesystemet fungerar inte med ett vanligt elverk och samma med frysen. Därför måste vi som jobbar borta ha någon som ser till fastigheten vintertid så inte vattnet fryser. Under sommaren är det problem med frysarna, uppger han.

Radio Jämtland har varit i kontakt med EOn och de uppger att kanske inom ett år skall det fungera bättre. Affärsnytt Norr har vid flera tillfällen pratat med ansvariga på EOn om problemen och fått ungefär samma svar.

Text o Bild: Barbro Ericson

 

 

affarsnyttnorr