Arkivbild från ett inbrott. Har ingen direkt koppling till reportaget.

Arkivbild från ett inbrott. Har ingen direkt koppling till reportaget.

Nya larm – inbrottsligor väller in i landet

nyheter

2017-11-6 Det är konstaterat att mellan 50 till 60 identifierade personer ingår i stöldligor som kommer från utlandet till Sverige varje vecka. De utför de flesta av bostadsinbrotten i Sverige.

Som Affärsnytt Norr skrev om i förra veckan så har Grannsamverkan förlorat den effekt som byggdes upp under några år. Detta på grund av den nya polisorganisationen. Av den anledningen kan vi inte som tidigare snabbt informera om eventuella inbrott eller misstänkta ligor som medborgarna observerat.

Nu har Polisen gått ut med att det i största omfattningen är utländska ligor som kommer till Sverige och gör inbrott i vårt avlånga land. De har en väl genomarbetad organisation där man kan börja med en beställare som har personer som genomför brotten. Och i de allra flesta fall har de utspridda personer som finns på plats och rekar områdena. Transportmöjligheterna är ordnade lika så uppsamlingsheat i hemlandet där stöldgodset ”tvättas och legaliseras” varefter varorna läggs ut på nätet till försäljning. Inte alls ovanligt att försäljningen också sker till Sverige.

Det uppges att mellan åren 1996 till 2016 hade antal villainbrott i Sverige stigit med 52 %, från 9.000 till 13.800 anmälda inbrott.

Att utsättas för ett inbrott i sitt eget hem är en kränkande och svår upptäckt och i mindre samhällen och byar är förutsättningarna för Grannsamverkans effekt betydligt lättare än i stadsmiljö. På mindre orter är gemenskapen grannar mellan stor och oftast känner man varandra och kan också ta hjälp av grannen om man reser bort. Som utvecklingen har blivit så är det säkrast att hålla hus och hem låsta och ett larm är givetvis avskräckande.

affarsnyttnorr