Här fann Säkerhetspolisen ett lertal tunnor med vätska.

Här fann Säkerhetspolisen ett lertal tunnor med vätska.

Nu väcks åtal för misstänkt avvärjt terrordåd – koppling Strömsund.

nyheter

2018-12-27 Säpo säger sig ha avvärjt ett terrordåd när man i april i år slog till mot flera personer ibland annat Strömsund. Däremot anser en av de åtalades advokat att anklagelserna är helt grundlösa. Inom kort tas rättegången upp.

Som Affärsnytt Norr skrivit om från dag ett, hur SÄPO slog till mot ett förråd i Strömsund och beslagtog flera tunnor med vätska som befarades skulle användas vid terrordåd. Det var den 30 april i år. Nu har åklagare Per Lindqvist vid riksenheten för säkerhetsmål uppgett att han planerar lämna in åtal i slutet av den här veckan, enligt inhämtade uppgifter.

De inblandade sitter häktade på olika platser i Stockholmsområdet, misstänkta för förberedelse till terroristbrott samt terrorfinansiering. Tre av dem greps vid razzian den 30 april i Akalla och Strömsund. Övriga två greps och häktades i juni respektive oktober. Samtliga kommer från Uzbekistan och Kirgizistan.

Minst en av de misstänkta ska enligt tidigare uppgift ha haft kontakt med Rakhmat Akilov, som dömts till livstids fängelse för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017. Enligt Magnus Ranstorp intensifierades Säpos insatser i den centralasiatiska miljön i Sverige efter dådet.

Att en person åtalas för förberedelse till terrorbrott är ovanligt. Sedan 2005 rör det sig om fyra fall, enligt en sammanställning från Försvarshögskolan. I det här ärendet är också omfattningen – med fem misstänkta – ovanlig. Det brukar vara enskilda individer uppger terrorexperten Magnus Ranstorp.

Det är väldigt ovanligt att det är så många personer. Det har vi aldrig haft innan, säger han.

Efter den 7 april 2017 accelererade det arbetet. Man hade koll redan innan på den här gruppen – det var så Akilov dök upp, i periferin av en sådan miljö. Men då rörde det framför allt terrorfinansiering, inte attentatsplanering, säger han enligt TT.

Samtliga inblandade har nekat till brott och advokaten Thomas Olsson är ”extremt förvånad” över att fallet går till åtal.

Fakta: Fallet

Den 30 april slog Säkerhetspolisen till mot flera personer i Akalla i Stockholm och Strömsund i Jämtland. Tre män, i dag 46, 39 och 30 år gamla, greps och häktades.

Vid tillslaget bar polisen i väg över tio tunnor från en fastighet i Strömsund. En fjärde man, en 34-åring, häktades i juni och en femte man, i dag 39 år, häktades i oktober. De misstänkta kommer från Uzbekistan och Kirgizistan och anklagas för förberedelse till terrorbrott samt terrorfinansiering.

Samtliga har tidigare förnekat brott. Minst en av dem ska enligt uppgift ha haft kontakt med Rakhmat Akilov, som dömts till livstids fängelse för terrordådet i Stockholm i april 2017.

affarsnyttnorr