Arkivbild från invigning nya sågen med exkursion. Dåvarande Ordf Göran Espmark längst fram.

Arkivbild från invigning nya sågen med exkursion. Dåvarande Ordf Göran Espmark längst fram.

Norrskogs såg läggs ner i Sikås

nyheter

2016-09-28 Lönsamheten vid Sikåssågen är inte vad den borde vara och därmed lägger Norrskog ner den. Trettiofem personer jobbar på sågen och de informerades under tisdag.

Tomas Näsström kommer till inmätningen med virk.Arkivbild: Tomas Näsström kommer med virke för inmätning.

Nu vill man istället satsa ytterligare på de två sågverk som Norrskog har kvar. Det är Hissmoforssågen och Östavall. Där kan uppemot 15 personer nyanställas.

De anställda i Sikås har under en tid känt vibbar av att något kan komma att hända. Successivt har mängden sågade varor gått ner. Men givetvis, när det står klart att sågen läggs ner, då känns det i både själ och hjärta.

Ledningens motivering till nedläggningen är att Norrskog måste förbättra sin konkurrenskraft och lönsamhet. Nu satsas runt 20 miljoner kronor på de båda kvarvarande sågverken som beräknas kunna producera lika mycket som de tre gjorde tillsammans.

Samtidigt uppges att det skall investeras ytterligare i företagets hyvlerier i Hammerdal och Hissmofors.

Återblick

DSC07074

DSC07058

För kanske 8-10 år sedan besökte jag Sikåssågen vid en exkursion. Då var tonerna något helt annat än idag. Då skrev jag följande:

”Det går bra för skogsägarna och Norrskog och många levererar nu när virkespriserna är högre än någonsin. Vid en exkursion i Sikås fick vi följa hela vägen från skog på rot till sågad vara. Och demonstration av skogsmaskinen Timbear. 

Göran Espmark är ordförande för Norrskog, (NWP Norrskog Wood Products) Strömsundsdistriktet, och han berättar:

-Efterfrågan på skogsprodukter är stor och Norrskog håller marknadsmässiga priser och idag är priserna de högsta som någonsin varit och många medlemmar passar på att leverera. Inom vårt distrikt som sträcker sig ända längst upp i Frostviken, Strömsund – Hammerdal – Tåsjö, så levereras virket till sågen i Sikås”.

Ja det va då dé

När de raderna skrevs var det uppåt värre och många glada miner vid Sikåssågen. Sågen var utrustad med det senaste inom datorisering vid virkeshanteringen och många arbetstillfällen var säkrade för folk i omgivningen.

Men nu på tisdag varslades samtliga anställda och sågen läggas ner.

Barbro Ericson

 

affarsnyttnorr