Privat bild: Ulla Jonsson

Nöjda frostviksbor

nyheter

2017-01-20 Under många år jobbade Ulla Jonsson på Frostviksfjäll och kunde rapportera om vad som hände i Gäddede. Nu har hon sitt arbete i Nordli men kan ändå ge oss en liten inblick i utvecklingen i Frostviken med Gäddede.

De som har upptäckt Frostviken med alla dess fördelar, naturupplevelser och tystnaden inte minst, får folk att stanna kvar. Folk stannar kvar i byarna och livnär sig på jordbruk, trots hårt slit och måttlig inkomst. Och frostviksbor pendlar över gränsen och jobbar i Norge eftersom det inte finns arbete på hemmaplan, men man vill ändå bo kvar.

Ulla själv, jobbade under flera år på Frostviksfjäll och i övrigt har hon alltid varit spindeln i nätet. Hon var med i Räddningstjänsten och 2008 utbildade hon sig till räddningsledare inom Brandkåren, något som Affärsnytt Norr observerade och Ulla blev tidningens frontbild. Nu ger hon oss lite bulletiner:

– Jag jobbar numera i Nordli på 70 % men bor i Gäddede där jag fortfarande driver Ullavillerkullahus och håller öppet lördagar. Det är väl inte så mycket som händer men i går kväll var Rickard Persson från Jämtlandsvärme i Gäddede på Saga och informerade om Fjärrvärmen som kommer installeras. Det är något många ser fram emot. Alla kommunala fastigheter skall köras på fjärrvärme och vi privatpersoner erbjöds att koppla in oss. För mig var det en knallbra idé eftersom jag sliter med min pelletsbrännare som går sönder på grund av alla strömavbrott här uppe. Vi var ganska många som var intresserade och ser fram emot att de sätter igång!
– Jag vill verkligen framhålla de unga ”bönder” som vi har i Frostviken, säger Ulla. Det är Igor Börrefors och Linnea Löfstedt i Häggnäset med Highland cattle.  Magnus Olssson med sin Emelie Rolandsson i Jormvattnet som har köttdjur och Jimmy Olofsson i Ankarvattnet som också har köttdjur och massa annat. Jag tycker det är fantastiskt att de satsar på sin hembygd och stannar kvar i sina barndomsbyar och jobbar. När de har kunnat göra som många andra ungdomar,  flytta eller ta ett heltidsjobb.
– Sedan är vi faktiskt ganska många ”Grensegjenger” (gränsgångare) i Frostviken som jobbar i Norge. I Blåsjön, där kör de över till Röyrvik på jobb och vi i Gäddede,  är 6-7 stycken,  som kör över till Nordli 33 km. Det är lite härligt att vi ”blandar oss” och vi pratar ”Svorska”. Som gränsgångare så skattar man i Sverige och det är ju bra för Strömsunds kommun, avslutar Ulla Jonsson som älskar att bo i Frostviken.
affarsnyttnorr