Elisabeth Lindholm samordnare.

Elisabeth Lindholm samordnare.

Med anledning av säkerhetspolisens tillslag i Strömsund

nyheter

2018-05-2 På Valborgsmässoafton gjorde säkerhetspolisen, Säpo, tillslag i Strömsund och i Stockholmsområdet. Flera personer anhölls misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Kommunen har ett ansvar att värna demokratin och vi arbetar förebyggande vad gäller våldsbejakande extremism.

Kommunen fick under kvällen 30 april kännedom via nyhetsmedier att säkerhetspolisen gjort ett tillslag i Strömsunds kommun och anhållit en eller flera personer misstänkta för förberedelse till terroristbrott, skriver Kommunen i ett Pressmeddelande.

Strömsunds kommun har inte haft kännedom om att tillslaget skulle ske, vi har inte heller fått någon information från säkerhetspolisen, Säpo, kring ärendet. Vi hänvisar därför till den information som Säpo gick ut med 30 april 2018.

Information från Säpo om tillslaget i Strömsundlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunen arbetar förebyggande

Kommunen har ett ansvar att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Vi arbetar förebyggande vad gäller våldsbejakande extremism och har också upprättat en handlingsplan för hur vi arbetar med frågan. Det finns ett samarbete med polisen för att få stöd i dessa frågor.

Handlingsplan och utbildning

Utbildning av kommunens anställda och information till dig som invånare är två viktiga saker vi gör för att förebygga våldsbejakande extremism. Främst handlar det om att med sund misstänksamhet kunna upptäcka tecken på radikalisering och våldsbejakande extremism. En grupp med representanter från olika verksamheter möts regelbundet för att stödja det förebyggande arbetet i kommunen.

Vill du veta mer?

Läs mer om hur kommunen arbetar förebyggande med våldsbejakande extremism och ta del av vår handlingsplan.

Har du frågor eller funderingar kring radikalisering och våldsbejakande extremism?

Hör då av dig till den lokala VBE-gruppen genom att mejla till fvbe(a)stromsund.se (du kan mejla direkt genom att klicka på Lokala VBE-gruppen i Kontakta oss-rutan längst ner på sidan).

Så arbetar Strömsunds kommun förebyggande

affarsnyttnorr