Ida har fullt upp för att plocka i hyllorna. Kunderna tömmer och hon matar på.

Ida har fullt upp för att plocka i hyllorna. Kunderna tömmer och hon matar på.

Med affären lever landsbygden vidare

nyheter

2019-08-12 Nu har den värsta turistströmmen lag sig men ändå vimlar det av folk i affären, Norråkers Handel. Ägarna Ida och Johannes Collin har fullt upp för nu är det torsdag eftermiddag och varubilen har just kommit till lastbryggan.

Varor fylls på för nu börjar det sina i hyllor och andra utrymmen i den charmiga butiken i Norråker. Det är full fart för både Ida och Johannes Collin men också för övriga personalen. Varubilen har anlänt och ska lastas av. Sändningen från Systembolaget har också kommit och folk är på plats för att hämta ut beställningen. Affären är ombud för Systembolaget, Apoteket, Posten, Svenska Spel och DHL. Allt för att tillgodose kundernas behov.

Här finns det mesta man behöver och så har vi den härliga hörnan där folk kan fika och umgås. Det finns kaffe och fikabröd, smörgåsar och panini som är en läckerhet. Över en kopp kaffe sitter folk och småpratar, sommarens hemvändare pratar minnen och en del dryftar väder och vind. Det är ju detsamma vad man pratar om, huvudsaken att man kan träffas någonstans och koppla av i gemenskap.

tn_DSC04787b

I fikahörnan träffar vi på far och son som är på semester i byn. Pappan härstammar från Lindmans släkt i Norråker uppger han.

tn_DSC04773Glassen fixar sonen Valfrid. Ett bra jobb under sommarlovet.

I närheten står en glassbox, här kan man köpa ”kulglass” som finns i en massa olika smaker. Sonen Valfrid 12 år får hjälpa till i butiken under sommarlovet och han sköter bland annat glassförsäljningen. Att själv få välja och blanda smaker är toppen. Något som smakar gott, både när solen skiner men också när den gått i moln. Det har varit en strykande åtgång av glass under sommaren och än fortsätter folk köpa.

tn_DSC04776aVidar Andersson funderar över om han kanske ska köpa med sig en ost. Det ser lockande ut.

Ett stycke längre in i affären möts man av en speciell disk, här finns de finaste, godaste och eftertraktade ostar man kan tänka sig. Här pratar vi om riktiga ostar, inte sådana där inplastade varelser, nej det är äkta vara av hög klass. Det var just ostarna som vid butikens start blev uppmärksammat över stora områden. Ja jag tror till och med att stora tidningar ute i landet skrev om just satsningen på fina ostar i Norråkers Handel. De nytillträdda ägarna ville påverka folk att upptäcka osten, som en fin läckerhet.

Det ska också tilläggas att Ida och Johannes har fått flera fina utmärkelser under åren de drivit affären. Deras engagemang och envishet har resulterat i något bra som belönats.

Ida född Wennberg kommer från Norråker, det vet jag sedan tidigare, och när Johannes var barn och växte upp besökte han byn ofta eftersom hans mor har anknytning till Norråker. De lekte tillsammans, skiljdes och möttes igen. Även som vuxen återvände Johannes när tillfälle gavs och nu började kärleken spira. Då hade man lagt det där med lekstugan och barndomens lekar bakom sig och den här gången var det fråga om kärlek.

För att göra en lång historia kort, de blev ett par och flyttade ihop under studietiden i Umeå. Därefter begav de sig till Östersund och bosatte sig där men så småningom började de längta till Norråker. Då var affären i byn till salu och de började fantisera om att ta över. Men frågan var, skulle affären ge någon lönsamhet så de kunde stanna kvar och bosätta sig i byn. Den hade ju tidigare slagit igen just på grund av för dålig omsättning. Efter stort övervägenade valde de livet på landet och flyttlasset gick. Deras önskan gick i uppfyllelse och så kom barnen Valfrid och Håkan som idag är 12 respektive 10 år .

Ida får man följa hack i häl för att få svar på några frågor. Johannes han har försvunnit, han var ju här alldeles nyligen. Nä nu håller han på att ta emot varor som bilen just har kommit med, uppger Ida.

tn_DSC04780Trogna kunder är Vidar och Elsa Andersson som åker 14 mil för att handla i Norråker och  Steffani Fruhauf plockar varor för leverans.

Nog kan man påstå att affären har ett upptagningsområde som heter duga. Från Sjoutnäset kommer Elsa och Vidar Andersson för att handla. Mellan tummen och pekfingret kan det vara 14 mil fram och tillbaka. De är inte de enda långväga kunderna, för i utbyarna är ingenting ”nästgårds”.  Många byar runt om Tåsjön åker till Norråker och handlar och framför allt nu efter att ICA i Kyrktåsjö lade ner i fjol.

Efter att ICA lades ner i Kyrktåsjö har vi fått en del kunder som brukade handla där. Vi har hemkörning av varor för de som har svårt att ta sig till affären. De ringer och beställer sin matkasse och får den hemkörd. Det är många äldre som bor hemma och har svårt att själva komma till affären och då gör de beställningar som vi kör ut.

Om man blickar ut över affären ser man att här finns det mesta som folk behöver. Att det ligger mycket jobb i att driva en lanthandel råder ingen tvekan. Ida och Johannes har inte haft tid till någon semester utan bara arbetar. Så har vi kontrasten i den andra delen av butiken, hörnan där fikagästerna sitter och kopplar av.

Det är en fin lanthandel som går att driva med mycket arbete och stora uppoffringar. Men först då får man landsbygden att leva.

Text o Foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr