Aanna Johansson Larsson i mitten av bilden informerar om evenemanget. Bild Be

Aanna Johansson Larsson i mitten av bilden informerar om evenemanget. Bild Be

Maxida Märak uppträder under samisk heldag

nyheter

2018-05-30 Den 2 juni står den samiska kulturen i centrum under en heldag på Ströms hembygdsgård. Det blir bland annat utställningar, samisk mat, föredrag och uppträdande av artisten Maxida Märak.

ördagen 2 juni är det en samisk heldag för alla på Ströms hembygdsgård i Strömsund mellan klockan 11 och 16. Programmet är brett och arrangörerna hoppas att det ska locka många besökare. Bland annat öppnar fotoutställningen ”Gåessie dah jeatjebh årroeminie” (När dom andra sover) med fotografier från Jïjnjevaerie sameby. Fotografen Christer Olofsson är på plats för samtal och frågor, en programpunkt som leds av Kjell-Erik Jonasson.

–         Vi ser fram emot arrangemanget och att få lyfta den samiska kulturen. Utställningen är fantastisk och jag hoppas besökarna uppskattar den. Programmet innehåller många olika punkter vilket vi tror och hoppas ska ge besökarna en spännande och lärorik dag, säger kommunens samiska samordnare Aanna Johansson Larsson i ett Pressmeddelande.

Konsert med Maxida Märak

Torv-kåtan nyöppnar under dagen och Sakka Nejne och Einar Johansson är på plats för att berätta om språk- och kåtabyggnadskursen samt om det planerade vistet, även samebyn är representerad. Wilks design är på plats och Café Tomten serverar samisk-inspirerad mat. Dagen avslutas med en konsert med Maxida Märak, känd från bland annat TV-programmen Sápmi Sessions och Jills veranda. Hon samarbetade även med Östersunds FK 2017, som konstnärlig ledare under klubbens samiska kulturtema.

–         Det är stort för Strömsund att vi får hit Maxida, hon är helt rätt i tiden och jag hoppas att hon lockar en yngre publik. Hon är en begåvad artist som gjort väldigt mycket som synts och hörts. Det kommer bli häftigt, säger kultursamordnare Marie Haglund.

Dagen arrangeras av Strömsunds kommun, NBV Mittsverige, Riksteatern och Ströms hembygdsförening med bidrag från Region Jämtland Härjedalen.

Programpunkter under dagen

  • 11.00 Invigningstal
  • Fotoutställningen ”Gåessie dah jeatjebh årroeminie” (När dom andra sover) öppnar för sommaren.
  • 12.00 öppnar Derhvie-gåetien (torv-kåtan) med Sakka Nejne och Einar Johansson som berättar om språk- och kåtabyggnadskursen samt om det planerade vistet.
  • Wilks design, utställningshallen
  • Samisk-inspirerad mat på Café Tomten
  • 14.00 #instagïele är på plats och håller föredrag i utställningshallen
  • Samiskt språkcentrum medverkar genom Sylvia Sparrock
  • 15.00 Maxida Märak, Stora scenen

Mer information Aanna Johansson Larsson, samisk samordnare, 0670-164 46

affarsnyttnorr