Beslag i Strömsund. Arkivbild Be.

Beslag i Strömsund. Arkivbild Be.

Måndag startar rättegången mot terrormisstänkta

nyheter

2019-01-5 Drygt åtta månader efter att SÄPO sprängde ligan, där en man från Strömsund var inblandad, startar rättegången nu på måndag. Då beslagtogs tunnor med giftigt innehåll och annan utrustning för misstänkt terrorbrott. Allt det beslagtagna anses vara i avsikt att döda och skada människor. Två tänkbara platser där de misstänkta kan ha planerat slå till på uppges vara Stockholms Central och Mall of Scandinavia.

Totalt är det sex personer som står åtalade i den omfattande terroristhärva där åtminstone en man uppges  bott i Strömsund. Nu tas ärendet upp i Solna tingsrätt där tre av dem åtalas för förberedelse till terroristbrott. Men samtliga sex personer står åtalade  för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet.

Tre av de totalt sex männen är misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Det rör sig om en 46-årig man som är folkbokförd i Täby, men som uppger att han är bosatt i Strömsund. De andra två männen är 39 respektive 30 år och de är bosatta i Akalla.

I förundersökningen finns en stor mängd dokumenterade bilder på dunkar och säckar som innehåller farliga kemikalier.

”Åklagarmyndigheten skriver i sitt pressmeddelande att de åtalade skaffade kemikalierna i avsikt att döda och skada andra människor”.

”Om terroristbrottet hade fullbordats hade det allvarligt kunnat skada Sverige”, skriver åklagarmyndigheten”.

Det finns utlagda bilder på sociala medier på både Stockholms Central och Mall of Scandinavia. Utlagt material som 39-åringen stått bakom. Två platser som misstänks kunna vara planerade för ett terroristbrott. Mall of Scandinavia är en galleria som ligger bredvid Friends Arena, i Arenastaden i Solna.

Hade mycket IS-propaganda

I förundersökningen finns mycket som tyder på stort samröre med IS. Bland annat finns en stor mängd beslagtagna bilder och video som visar på olika former av avrättningar.

Han skriver att han har tittat på video av halshuggningar tillsammans med sin tvåårige son. Enligt inhämtade uppgifter har han skrivit så här i chatten:

”Ja, broder [barnet] har börjat prata och kan säga ”Det finns bara en Gud” och ett par andra saker, han säger att han kommer att ”hassugga, hassugga” när han tittar på video med halshuggningar”.

Nu på måndag startar alltså rättegången för tre av de sex misstänkta personerna som planerat terroristbrott i Sverige. Männen kommer från Uzbekistan och Kirgizistan.

 

affarsnyttnorr