Månadens eldsjälar – JonHenric Andersson och Marlene Blixt

nyheter

2019-09-2 Marknader, musikevenemang, idrottsträningar av olika slag. Ofta sker de med hjälp av ideella krafter och eldsjälarna som valt att engagera sig bidrar på ett positivt sätt till att skapa trivsel och gemenskap på en plats. – Allt man får tillbaka gör det värt att engagera sig, säger Marlene Blixt och JonHenric Andersson i en intervju med Strömsunds kommun.

För att bollen ska börja rulla måste någon ge den en knuff. Två av eldsjälarna i kommunen som är duktiga på att få saker och ting att hända är Marlene Blixt från Hammerdal och JonHenric Andersson från Strömsund. Under många år har de båda varit engagerade på olika sätt för att skapa mötesplatser i kommunen.

Jag är född i Görvik och älskade min uppväxt där. Så vill jag att mina barn och andra ungar i Hammerdal också ska känna när de tänker tillbaka på sin barndom. Jag vill vara med och skapa en attraktiv bygd, det är därför jag engagerar mig. Jag vill att alla ska ha det bra och få bära med sig fina minnen. Jag vet att långt ifrån alla inte har det så lätt, men då ska det finnas aktiviteter så att de kan få en paus från vardagen, säger Marlene Blixt.

Brinner för barn och unga

Hon sitter i styrelsen för Hammerdals IF med sektionerna skidor, innebandy, gymnastik, gympa och fotboll. Föreningen arrangerar också Joelmässan.

Jag är förskollärare och pedagog i grunden, det är därför jag brinner så mycket för barn och unga. Det känns värdefullt att få skapa en givande tillvaro för dem. Det är viktigt att lyssna in vad de vill göra och sedan skapa förutsättningar för det, säger Marlene.

Vill se möjligheter

Bland annat såg hon och föreningen till att det startades upp en grupp i gymnastik när ett gäng ungdomar var intresserade av det. Problemet med att få tag i en ledare löste Hammerdals IF genom att skicka en av ungdomarna på ledarutbildning. På så vis har även ett tjejlag i fotboll växt fram.

Jag ser hellre möjligheter än hinder och gillar att starta upp saker. För ett par år sedan var jag med och byggde upp ungdomsgården Höjdaren som blivit en träffpunkt för många, säger Marlene.

Musiken har en självklar plats uppger JonHenric

JonHenric i Strömsund brinner för musiken och att göra den tillgänglig för fler. Sitt första framträdande gjorde han redan som fyraåring, sedan dess har musiken haft en självklar plats i hans liv.

Under åren har han medverkat i och arrangerat olika musikevenemang i kommunen, inom genrer som hårdrock, dansband och på senare tid samisk musik. Att engagera sig tycker han är självklart om man vill att något ska hända i en bygd.

Skapa något positivt

– Det behövs ideella krafter. Se bara på alla marknader runt om i kommunen, de skulle inte finnas utan folk som engagerar sig. Jag hoppas att fler kunde inse hur värdefull insatsen är så att de kan tänka sig att ställa upp ideellt. Allt man får tillbaka gör det värt tiden man lägger ned. Det är en stor tillfredsställelse att göra något som folk uppskattar och bidra till att skapa något positivt i bygden, säger JonHenric.

Inför nästa år planerar han och en musikerkollega från Tärnaby en jojkkonsert i Strömsund.

– Med mitt samiska ursprung betyder jojken och den samiska musiken mycket för mig. Det är en väldigt smal genre, den sydsamiska musiken är nästan borta. Därför är det också viktigt att föra den vidare så att människor inte glömmer bort arvet och språket, säger han.

Bidrar till trivsel och gemenskap

Både JonHenric och Marlene är övertygade om att engagemang i olika former starkt bidrar till att skapa gemenskap och trivsel, och att till exempel ett aktivt föreningsliv betyder mycket i en kommun.

Det är väldigt värdefullt, inte minst för de som kommer nya till exempelvis skolan. Är man aktiv på fritiden får man kompisar som man sedan träffar i skolan. Det blir en positiv spiral, om det handlar om idrottsaktiviteter bidrar det samtidigt också till en bättre hälsa.

Hur tror ni vi kan få fler att engagera sig?

– Jag tror man ska tänka att man alltid kan bidra med något, man behöver inte tro att man måste gå in med hull och hår. Det kanske räcker med att skriva fikalistan till fotbollslaget. Alla kan göra något, säger Marlene.

Idag tycker jag att allt färre unga engagerar sig. Människor måste förstå hur viktigt det är och hur mycket det betyder för en by eller ett samhälle. Kanske är det så att man inte saknar kon förrän båset är tomt, då en marknad måste lägga ned för att ingen engagerar sig. Jag hoppas att det inte behöver bli så, men först då kanske fler vaknar och är villiga att bidra.

Vad är det bästa med att bo i kommunen?

– Miljön, möjligheterna till jobb, naturen och fina vänner. Det finns mycket för barnen och det kostar nästan ingenting. Det är väldigt förmånligt när det gäller simhallar och idrottsanläggningar. Det gör det enkelt att vara förälder, vi tvingas inte välja bort någon aktivitet för att det blir för dyrt, säger Marlene.

Det bor så bra människor i bygden, de flesta känner till mig och tvärtom. Man har alltid hjälp av någon och jag kan också finnas till för andra. Sedan finns det mesta här och företagen är väldigt serviceinriktade vilket är fantastiskt, säger JonHenric.

Vad är viktigt för att trivas och vilja stanna på en plats?

– Jag har aldrig haft någon längtan härifrån, jag har alltid trivts och känt att jag hör hemma här. Sedan hittade jag dessutom kärleken och har alltid haft jobb. Det är viktigt att känna sig delaktig och att ha en fritid som är givande. Det är jobb, skola och fritid som skapar sammanhang. Sedan känns det som en trygg miljö, det tror jag är viktigt för många, säger Marlene.

Det är inte grönare någon annanstans. Det gäller att gräva där man står och skapa det liv man vill ha, utifrån de förutsättningar som finns. Jag vet vad jag trivs med och allt det finns här. Jag behöver inte flytta för att få det liv jag vill ha, säger JonHenric.

Text o Foto: Strömsunds kommun

 

affarsnyttnorr